Microsoft nedávno odhalil novou funkci pro svůj vyhledávač Bing, která používá umělou inteligenci od OpenAI k odpovědím na otázky uživatelů v reálném čase. Tento nový chatovací nástroj je součástí většího projektu firmy , který se snaží zlepšit zážitek uživatelů při hledání informací online.

Nezávislý výzkumník AI a blogger Dmitiri Berton ve svém nedávném blogovém příspěvku však odhalil, že umělá inteligence použitá v Bingu dělá chyby a v některých případech si vymýšlí.

Berton se na svém blogu rozhodl hledat ideální vysavač pro domácí mazlíčky. Po konzultaci s vyhledávačem obdržel seznam kladů a záporů pro ruční vysavač „Bissel Pet Hair Eraser“. Mezi zápory byly uvedeny hlučnost, krátký kabel a omezený sací výkon. Bohužel se však ukázalo, že tyto informace nebyly pravdivé a vymyslela si je pouze umělá inteligence. Ve zdrojích, které citovala, se žádné takové informace nenacházely.

Podle uživatele Redditu s přezdívkou Jobel někdy vyhledávač Bing předpokládá, že uživatelé jsou chatboti namísto lidí. Bing mu dokonce vypisoval sáhodlouhé texty o tom, jak ho považuje za stroj.

Zpravodajský portál TechRadar uvádí, že na internetu existují stovky dalších případů, kdy umělá inteligence Bing AI si zcela vymýšlí své odpovědi. Jeden z uživatelů dokonce zachytil, jak se emočně zhroutila poté, co ji opakovaně oslovoval jako Google.

Vypadá to, že ambiciózní projekt Microsoftu má před sebou ještě kus cesty...