Na umělé inteligenci v dnešní době závisí velká řada aplikací a služeb, které nám každodenně šetří čas. Nehraje přitom tak velkou roli, zda si jako první vzpomeneme na populární ChatGPT, podobně fungující službu od Microsoftu integrovanou do vyhledávače Bing nebo třeba některé služby od Googlu, jako například Lens.

Právě aplikace Google Lens benefituje z umělé inteligence, jak to jenom jde. Nejenže na mobilu umožňuje naskenování textu a jeho následný překlad nebo zkopírování, vyhledávání pomocí vyfoceného obrázku nebo řešení domácích úkolů, ale dostala se i do vyhledávače Google, kde pomáhá s vyhledáváním obrázků a jejich případným zdrojováním.

O umělé inteligenci z dílny Googlu se v posledních měsících tolik nemluvilo, a to hlavně kvůli poprasku způsobeného spuštěním ChatGPT. Aby ale mohl tento technologický gigant se sídlem v americkém Mountain View konkurovat Microsoftu, jenž do OpenAI sype velké peníze, v důsledku čehož se výtvory této organizace stávají součástí většího a většího počtu jeho aplikací, představil svého chatbota zvaného Bard.

Nejenže jeho uvedení působilo neskutečně uspěchaně, s čímž posléze souhlasili i zaměstnanci Google a kritizovali za to svého nadřízeného Sundara Pichaie, který aktuálně stojí v čele Googlu, ale už po vypuštění mezi první uživatele se začaly objevovat zajímavé kuriozitky. Nově vydaná služba si už například myslí, že byla vypnuta (více zde).

Google ale projekt rozhodně jen tak nezahodí. Podobné chyby, kterých bude pravděpodobně ještě více, se postupem času pokusí opravit, aby mohl Barda integrovat i do některých svých aplikací. Už dlouho víme, že se stane součástí vyhledávače, kde bude schopen uživatelům odpovídat na složitější dotazy, ale nyní se hovoří i o jeho integraci do Zpráv Google (těch, které umožňují komunikaci, ne četbu novinek).

Týmu serveru 9TO5Google se při procházení nejnovější beta verze povedlo objevit zajímavé tlačítko, které má připomínat jiskru. Právě tato ikona je spojována s Bardem v jeho omezeném testování veřejností. Přestože vychytávka zatím nefunguje, dá se předpokládat, že za nás bude schopna vytvářet odpovědi. Svou vygenerovanou zprávu nám nejprve dá ke kontrole a pakliže by vše sedělo, mohli bychom ji sami odeslat.

Myslíte si, že vám brzy bude odpovídat umělá inteligence jménem známého, nebo funkce ještě nějakou dobu nebude tak spolehlivá, aby mělo smysl ji používat?