Magazín The Guardian nedávno vydal několik článků, ve kterých prohlašuje, že byly odhaleny utajené aktivity vedoucích společnosti Uber v letech 2013 až 2017. S tímto únikem pomáhalo téměř 200 novinářů z celého světa. Vytvořili soubor dokumentů, e-mailů a textových zpráv obrovského objemu. Dokazují, že společnost Uber porušovala zákony v nejednom státě a ovlivňovala například francouzskou vládu.

Zde je několik příkladů, kdy vedoucí společnosti Uber udělali radikální kroky v jejich vlastní prospěch.

V roce 2016 ředitel společnosti Uber Travis Kalanick nařídil svým francouzským zaměstnancům, aby povzbuzovali řidiče Uberu k protestu proti stávkám místních taxikářů, které v té době probíhaly v Paříži. „Myslím, že to stojí za to," odpověděl Kalanick na to, když ho jeden z vedoucích pracovníků varoval, že se protestu účastní krajně pravicoví násilníci. „Násilí zaručuje úspěch. A těmhle chlapům je třeba se postavit na odpor, ne?

Uber se neostýchal a mířil velmi vysoko. Jeho vedoucí měli schůzku například s Joem Bidenem, který byl v tu dobu viceprezident. Dále se setkali s tehdejším francouzským ministrem Macronem, irským premiérem Endem Kennym, izraelským premiérem Benjaminem Netanyahuem a britským kancléřem Georgem Osbornem. Poslední jmenovaný byl prý velkým zastáncem Uberu.

Například s Joem Bidenem se setkali v roce 2016 na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Kalanick byl podle zpráv netrpělivý, když Biden přišel pozdě. Během čekání napsal svému kolegovi přes textovou zprávu následující: „Nechal jsem své lidi, aby mu dali najevo, že každá minuta jeho zpoždění je o minutu méně, kterou s ním strávím.“

Uber rovněž usilovně vyvíjel tlak na vlády států, aby přepsaly zákony ve prospěch takzvané gig-ekonomiky, která se soustředí na najímání externích pracovníků.

Ze spisů Uberu se také můžeme dozvědět, že vedoucí společnosti měli speciální kill switch neboli nouzový vypínač. Když by totiž došlo na vtrhnutí úřadů do kanceláří Uberu, mohli by tímto vypínačem přerušit přístup k serverům společnosti a zabránili by k nim přístup a ochránili by citlivá data.

To se dokonce stalo už několikrát. A to nejméně v šesti zemích, kde měl Uber pobočku. Sám ředitel Kalanick to podle spisů nařídil. „Prosím, vypněte přístup, jakmile to bude možné,” zní v e-mailu. „V Amsterdamu musí být přístup přerušen.

Na vyšetřování novinářů se podílelo dohromady 180 žurnalistů ve 40 redakcích ve 29 zemích světa. Únik těchto citlivých informací čítá přibližně 124 000 interních dokumentů a 83 000 e-mailů a textových zpráv, které si vyměňovali vedoucí společnosti, mezi kterými byl samozřejmě i bývalý ředitel společnosti Travis Kalanick.

Když se chtěli novináři zeptat, co si Uber myslí dnes o těchto utajených aktivitách vedoucích, dostalo se jim toto prohlášení: „Když tvrdíme, že Uber je dnes úplně jiná společnost, myslíme to vážně. 90 % zaměstnanců přišlo až po tom, kdy Dara Khosrowshahi nastoupil jako ředitel,” řekla mluvčí Uberu Jill Hazelbakerová. „Neomlouváme a nebudeme omlouvat chování, které není v souladu s našimi současnými hodnotami.

Tento výčet je jen zlomek toho, co novináři našli. Více se dočtete zde.