Podobně jako na ostatních sociálních sítích najdeme i na Twitteru možnost monetizace, která tvůrcům umožní vydělat si nějaké peníze navíc sdílením svého obsahu. Platforma poskytovala službu Super Follows, pomocí níž mohli influenceři nebo jiné známější osobnosti nabízet příspěvky exkluzivně pro své platící podporovatele. Nyní si funkce prochází menší proměnou.

Twitter tuto službu, jež byla prvně představená v roce 2021, přejmenoval na něco trochu intuitivnějšího – Předplatná (v angličtině Subscriptions). Sociální síť láká především na možnosti sdílet exkluzivní tweety, vytvořit komunikační prostor po předplatitele nebo získat speciální odznak za členství u daného tvůrce. V budoucnu bychom se však měli dočkat i dalších forem bonusového obsahu, kupříkladu zpravodajů.

Na novinku upozornil také sám majitel platformy, Elon Musk, který také ohlásil, že během dalších dvanácti měsíců si Twitter nebude brát z funkce Předplatná žádné provize. Jediné, co bude tvůrce obírat o zisk, mají být poplatky Googlu, Applu a zprostředkovatelů platby ve webové aplikaci.

Spustit předplatné na svém profilu bude možné po kliknutí na tlačítko se třemi tečkami seřazenými vodorovně vedle sebe, následném zvolení možnosti „Profesionální nástroje“ a vybrání tlačítka „Monetizace“.

Předělaná funkce se patrně stále ještě rozšiřuje mezi další a další uživatele. Do programu se podle oficiální stránky podpory mohou aktuálně zapojit pouze uživatelé ze Spojených států, kteří dosáhli alespoň 10 tisíc sledujících, 18 let věku a publikovali během posledních 30 dní nejméně 25 příspěvků.

Pakliže jim bude vstup do programu umožněn, budou si moci zvolit, zda bude jejich členství stát 2,99 dolaru, 4,99 dolaru nebo 9,99 dolaru. V přepočtu to představuje zhruba 60, 105 a 210 korun.

Možnost stát se členem je dostupná globálně, ale u nás pouze v mobilní aplikaci.

Momentálně nemáme k dispozici žádné informace o tom, zda si budeme moci spustit vlastní předplatné i v České republice. Funkce se sice již nyní zobrazuje v možnostech pro monetizaci i tuzemským uživatelům, ale zobrazuje pouze text „Zůstaňte ve střehu, už brzy budete moct požádat o zapojení do programu Předplatná“.