Jak jsem v posledním článku o Twitteru předpokládal, kontroverzí okolo této sociální sítě neubývá. Nejprve Twitter zablokoval účet ElonJet, jenž sledoval, jak se Musk pohybuje se svým soukromým letadlem, a nyní zrušil i profil konkurenční sociální platformy Mastodon.

Je nutné poznamenat, že účet ElonJet nebyl zablokován jen tak. Trest padl „v souladu“ s novými pravidly, která zakazují sdílení informací o poloze v reálném čase. Ptáte se, proč ty uvozovky? Pravidlo bylo totiž vypuštěno až poté, co ElonJet obdržel ban. Údajně zde byla také několikahodinová prodleva mezi zrušením účtu ElonJet a jiných profilů, které rovněž sledovaly cizí lety.

Nevalně dopadl i účet sociální platformy Mastodon. Konkrétní důvod jeho zablokování není znám, ale uvádí se, že se tak stalo proto, že profil Mastodonu vybízel uživatele k navštívení zablokovaného profilu ElonJet.

Nejenže Twitter zabanoval účet Mastodonu, ale také označuje odkazy směřující na tuto decentralizovanou open-source platformu jako potenciálně škodlivé.

Ani zde ale kontroverze bohužel nekončí. Po blokaci Mastodonu si Twitter došlápl i na některé význačné novináře z médií, jako je The New York Times, The Washington Post nebo CNN. Zdá se, že všichni postihnutí novináři nedávno tweetovali o Muskových pokusech potlačit sdílení informací o poloze jeho soukromého letadla.

Jakmile byly na novináře uvaleny sankce, Musk sdílel anketu, v níž se uživatelů ptá, kdy by měly být účty, jež sdílely jeho polohu reálném čase, odblokovány. Vyhrála sice možnost „Hned“, ale Musk se rozhodl, že vytvoří anketu novou a tu současnou neuzná. Prý v ní bylo moc možností (čtyři).