GIF je skvělý formát na přeposílání vtipných krátkých videí mezi přáteli. Zajímali jste se někdy o jeho původ? Stephen Wilhite, jeden z tvůrců GIFu, bohužel zemřel minulý týden.

Stephen Wilhite pracoval na GIFu, neboli Graphics Interchange Format, když byl zaměstnaný v osmdesátých letech u CompuServe. V nultých letech poté přešel do důchodu a trávil svůj čas cestováním, kempováním a stavěním malých modelů vláčků v suterénu.

Wilhite tento formát nevytvořil jen na pouhé posílání memů. CompuServe představil formát GIF ke konci osmdesátých let jako způsob distribuce vysoce kvalitní grafiky v barevném spektru pro internet, který je k dnešní velikosti neporovnatelný.

GIF vytvořil úplně sám — vlastně ho vytvořil doma a v práci ho jen zdokonalil,” říká jeho žena Kathaleen. „Všechno si soukromě ve své hlavě důkladně promýšlel a pak to ve městě naprogramoval.

Ve světě probíhají velmi dlouhé diskuze, jak se vlastně vyslovuje zkratka tohoto formátu. Přesněji, zda se začáteční písmeno G vyslovuje jako „dž”, nebo jednoduše „g”. Wilhite měl zcela jasno, jak to je. V roce 2013 prozradil The New York Times toto: „Oxfordský slovník angličtiny přijímá obě výslovnosti. Mýlí se. Je to měkké G. Vyslovujeme to tudíž „Džif”. Konec příběhu.

Při přijímání ceny Webby Lifetime Achievement za vynález GIFu neřekl ani slovo. Nad hlavami všech v sále se na obrazovce objevila jen krátká animace zdůrazňující, že se GIF vyslovuje JIF a ne GIF.

Po 25 letech ho konečně ocenili za úspěch, kterého dosáhl,” prozradila Kathaleen. Také dodala, že vytvoření GIFu je věc, které byl Stephen nejpyšnější.

Na konec jen zmíníme, že Wilhite v rozhovoru pro Times v roce 2013 sdělil, že jeden z jeho nejoblíbenějších GIFů byl meme s tančícím batoletem. Samozřejmě se GIF po chvíli stal virálním.