Counterpoint Research zveřejnilo žebříček nejprodávanějších telefonů za rok 2021. Nepřekvapivě listu dominuje Apple, který své kupce nachází nejčastěji ve Spojených státech a západoevropských zemí. Navíc je stále největším výrobcem smartphonů.

Další místa už jsou o něco zajímavější. Do nejlepší desítky se probojovali jen dva výrobci Androidů; Samsung a Xiaomi. Zajímavé je, že pořadí kopíruje podíly firem na trhu. Apple s 22 % zabírá prvních pět příček, další místo má s 19 % Samsung a sedmou příčku obsadilo s 12 % Xiaomi.

Nejprodávanějším z Android telefonů tedy pochází z dílen Samsungu, jde o Galaxy A12. Ten si získal poměrem ceny a výkonu řadu recenzentů a s cenovkou kolem 4 000 korun (160 euro) se stal volbou pro mnoho z těch, kteří nemají špičkové požadavky.

Následující telefon Xiaomi je na tom cenově podobně, seženete jej asi za tři a půl tisíce (340 euro). I tento telefon tak míří do té nejnižší cenové třídy, kam byl schopen dostat obstojné parametry.

Právě umístění těchto dvou telefonů jako těch prvních z řad Androidu ukazuje, že Apple vyšší třídě dominuje. Na prvních deseti příčkách dokonce nenajdeme Android dražší než pět tisíc korun, na druhou stranu je právě androidový trh mnohem více saturovaný.

Nevypadá to, že by se měl trend tento rok zastavit. Apple vydal novou iteraci svého nejlevnějšího modelu, který pravděpodobně přes neskvělé parametry s letošními žebříčky zahýbe.