Závislost na sociálních sítích může u dětí, ale pochopitelně i dospělých, představovat velký problém. Zvláště u mladistvých je rozhodně dobré s tím určitým způsobem bojovat, protože jsou ve fázi, kdy se mohou snáz naučit novým věcem, a právě nejrůznější internetové platformy v tom mohou některým z nich nepřímo zamezovat. I to bude nejspíš jedním z důvodů, proč nyní TikTok zavádí hodinový limit.

Tato dramatická restrikce se bude vztahovat na uživatele, kteří jsou mladší osmnácti let. Samozřejmě tedy na ty, jež to přiznali a nezadali falešné datum narození.

Ještěže se mě problém netýká, protože jsem se narodil v roce 1990...

Každá mince má ale dvě strany. I tohle opatření, které zprvu může působit docela drasticky, ve finále není nic strašného. Teenageři z něj totiž mohou poměrně snadno vycouvat, kdyby se jim ho náhodou nechtělo dodržovat. TikTok je ale na druhou stranu bude neustále otravovat s doporučením se k limitu vrátit, pakliže na platformě stráví více než 100 minut denně. Každému z nich navíc jedenkrát týdně skrze upozornění připomene, kolik času sledováním krátkých videí dohromady strávil.

Jak tomu ale vždy v případě sociálních sítí bylo, zejména kvůli tomu, že řada mladistvých věkovou kontrolu obchází zadáním nepravých informací, hlavní zodpovědnost závisí na rodičích. Na to, aby se o aktivity na sociálních sítí svých dětí zajímali více, se snaží zaměřit i TikTok, který jim v tom kontinuálně usnadňuje práci.

Aplikace nyní přidala trojici funkcí do služby Family Pairing, protože se údajně pokračuje v „inovaci způsobu, jakým posiluje postavení rodin“. Rodiče tedy nově budou moci nastavit časový limit pro své dítě, a dokonce jej budou moci přizpůsobit různým dnům v týdnu – například podle toho, jak náročné pro dítě jsou, anebo na základě naplánovaných aktivit. TikTok dále rodičům přináší detailní přehled o času stráveném u obrazovky včetně dodatečných statistik, jako je počet otevření aplikace za den. V neposlední řadě také uvádí funkci, která rodičům umožní ztlumit dětem notifikace, aby je nerozptylovaly.

„Family Pairing je příležitostí pro rodiče a dospívající, aby spolupracovali na vytváření zdravých návyků na internetu. Není to rodičovská kontrola, je to zapojení rodičů a příležitost pro rodiče a dospívající učit se jeden od druhého,“ vysvětluje Larry Magid, generální ředitel společnosti ConnectSafely, která se věnuje pomoci rodičům s hlídáním dětí on-line.

Snad ještě častěji než návykovost se u TikToku řeší otázka jeho bezpečnosti. Řada autorit má podezření, že čínská společnost ByteDance, která platformu provozuje, je úzce spojená s tamní vládou, jíž předává data o uživatelích. Tyto obavy zapříčinily zakázání platformy na zařízeních zaměstnanců Evropské komise a obdobné restrikce ve Spojených státech.