Toho, že mají některé aplikace uvnitř vlastní zabudované internetové prohlížeče, jste si asi všimli. Právě tyto prohlížeče ale mohou být použity ke sběru více údajů, než si mnozí dokáží představit. JavaScriptový kód umožňující získávání dat z prohlížení obsahuje TikTok, Instagram, Facebook Messenger i Facebook samotný.

Konkrétně je problémem klávesnice, kterou platformy nahradí tu vaši základní. Umožňuje jim to totiž sledovat každý váš stisk klávesy. Předejít tomu lze využitím vaší základní klávesnice. Jedinou sítí, která vám klávesnici přepnout neumožňuje, je TikTok, který má paradoxně se sledováním uživatelů největší problémy.

Technicky vzato by aplikace takto mohly získat přístup i k vašim bankovním údajům či heslům, aniž byste je k tomu oprávnily. Neznamená to ale, že tato data opravdu sbírají. TikTok už se proti nálezu ohradil a zdůraznil, že JavaScriptový kód v klávesnici využívá pouze za účelem odstranění chyb programu.

Nález učinil Felix Krause, vývojář webové stránky InAppBrowser.com, která se snaží odhalit JavaScriptové kódy běžící na pozadí.