Generální ředitel automobilky Tesla, Elon Musk, se v pátek na akci Tesla AI Day 2022 pochlubil humanoidním robotem s kódovým označením Optimus. Ten se prošel po jevišti, trochu zatancoval a zamával na obecenstvo. Údajně se navíc jednalo o první okamžik, kdy byl robot spuštěn bez jakéhokoliv jištění a asistence.

Optimus toho údajně dokáže mnohem více, než bylo předvedeno, ale zástupci Tesly, včetně Muska samotného, zkrátka nechtěli, aby uprostřed představení spadl na obličej. Proto pak byly další dovednosti Optima raději ukázány prostřednictvím videí. Robot dokáže přenášet a pokládat krabice, zalívat rostliny nebo skládat kovové součástky do řady vedle sebe.

V rámci prezentace Tesla ukázala dokonce dvě verze svého robota. Ta první byla podle všeho vyvinuta už v únoru a prakticky si lze prohlédnout jeho „orgány“, nejsou totiž ničím chráněny. Současná verze už má naopak velkou část vnitřku chráněnou, změna je nejvíce viditelná v oblasti hrudníku.

Onen druhý prototyp (obrázek vpravo) váží 73 kg. Díky 2,3kWh akumulátoru by měl vydržet i celodenní práci, vsedě bude hltat asi 100 W, zatímco při rychlé chůzi 500 W. To je jen o 50 W víc, než kolik bude v základu žrát grafická karta Nvidia RTX 4090. Optimus by měl využívat stejný výpočetní hardware jako autonomní vozy Tesla.

Podle Muska by mohl Optimus přinést zásadní změnu civilizace, jak ji známe. Věří v to, že by mohl prakticky ukončit chudobu, a to díky zlepšení ekonomických výsledků při použití v průmyslu. Robot má stát méně než 20 000 dolarů (500 000 korun v přepočtu) a mohl by dorazit na trh v roce 2027.