Až si někde příště budete půjčovat USB-C kabel, dejte si pozor, zda do okolí až 1,5 km neodesílá vše, co přes něj projde, jeden takový už totiž výzkumník pod pseudonymem MG vytvořil.

„Našli se lidé, kteří říkali, že takové zařízení nejde kvůli rozměrům schovat do USB-C kabelu. Musel jsem prokázat, že to není pravda,“ napsal MG.

Dřívější verze tohoto kabelu byly předvedeny už v roce 2019, teď ale O.MG kabely míří do masové produkce a prodávají se na kybernetickém e-shopu Hak5.

Samotný kabel má pak více variant, kromě USB-C do USB-C v tomto internetovém obchodě najdete i varianty USB-A do USB-C nebo USB-C do Lightning.

O.MG kabel funguje díky tomu, že do okolí vysílá WiFi hotspot a právě na ten se potom hacker dokáže připojit. Kromě zmíněného čtení každé stisknuté klávesy při připojení klávesnice může prostřednictvím kabelu hacker do počítače stisky kláves vysílat. Navíc funguje i s mobily a tablety.

Zmíněného 1,5kilometrového dosahu lze pak dosáhnout se směrovou anténou.

Produkci zařízení zkomplikoval především současný nedostatek polovodičů, při těchto miniaturních rozměrech je totiž těžké za nedostupnou součástku najít vhodnou náhradu.