Už za dva dny bychom se měli dočkat oficiálního představení a vydání grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070. Ta má být vstupem do levnější části katalogu desktopových modelů založených na nové architektuře Ada Lovelace (doposud Nvidia představila pouze kousky vhodné pro nejnáročnější hráče, tvůrce obsahu nebo vývojáře). V posledních dnech čelila nespočtu úniků, tak si pojďme ty nejzajímavější rozebrat.

Parametry modelu RTX 4070 známe už dlouho, avšak teprve teď vyplouvají na povrch podrobnosti o designu konkrétních modelů, jejich napájecím systému a sem tam i ceně. Zdaleka nejzajímavějším z nich je momentálně Founders edice, jejíž nákresy prvně zveřejnil server Videocardz a posléze se přidal uživatel Twitteru se jménem David Giannis, jenž přispěl skutečnými fotografiemi. Takto tedy bude vypadat RTX 4070 FE:

Co se týče detailů o jejím provedení, počítat můžeme s dvouslotovou konstrukcí, ale i navzdory svým kompaktním rozměrům bude napájena 16pinovým konektorem. Velikostně by se měla podle všeho podobat své předchůdkyni, RTX 3070 FE.

Kromě pohledu na Founders edici se světu naskytla možnost podívat se i na některé modely od partnerů Nvidie, a to převážně díky e-shopům, které je už nyní uvádí ve svých katalozích. Před pár dny se objevily snímky čtyř různých variant RTX 4070 v provedení společnosti GIGABYTE, o čemž jsme vás informovali zde, a nyní se můžete podívat například na modely od MSI.

Sestava má být složená z kousků:

  • MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio
  • MSI GeForce RTX 4070 Ventus 3X OC
  • MSI GeForce RTX 4070 Ventus 2X OC
  • MSI GeForce RTX 4070 Ventus 3X
  • MSI GeForce RTX 4070 Ventus 2X

Ne, že by to aktuálně bylo bůhvíjak hodně podstatné, jelikož jak už jsem zmínil, specifikace známe díky všemožným únikům už dlouho, ale aktuálně se objevil snímek RTX 4070 v programu GPU-Z, který všechno potvrzuje.

Dočkáme se tedy osekané varianty čipu AD104, která nabídne 5 888 CUDA jader, a stejných paměťových specifikací jako v případě RTX 4070 Ti – 12GB GDDR6X běžící po 192bitové sběrnici rychlostí 21 Gb/s. Propustnost je tedy ve finále 504 GB/s, což představuje 12,5% nárůst oproti RTX 3070. Dále můžete očekávat 200W hodnotu TBP.

CENA A DOSTUPNOST

Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4070 bude na pulty obchodů vyslána už 13. dubna, a to s cenovkou 599 dolarů ve Spojených státech. U nás by tedy mohly nejlevnější modely vyjít na něco kolem 16 tisíc korun.

Ještě den před vydáním si budete moci přečíst/zhlédnout první recenze levnějších modelů, zatímco poznatky testerů týkajících se oněch dražších budou zveřejněny až o den později.