GPD není na trhu přenosných konzolí zdaleka neznámé jméno, jejich handheld Windows a Android konzole se na trhu dozajista nedají přehlédnout, u nás ale produkty tohoto výrobce najdete jen těžko.

Přesto ale stojí za zmínku jejich nová konzole GPD XP, která bude za tři roky prvním zařízením společnosti s operačním systémem Android. Naposledy na něm běžel handheld GPS XD Plus z roku 2018.

Nová na Twitteru potvrzená konzole je navenek podobná Nintendu Switch, odepínatelný je ale pouze jeden ze dvou ovladačů. Právě ten pravý by pak nejspíš šlo vyměnit za jiný s ovládacími prvky speciálně pro hry, které hrajete.

Jinak uvnitř zařízení nejspíš najdeme procesor MediaTek Helio G95, 6 GB RAM, 128 GB úložiště a 7 000mAh baterii. Jako displej pak pravděpodobně poslouží LCD panel.

Za specifikace se přenosná konzole nemusí stydět, velkým problémem by ale pro mnohé mohla být firmwarová podpora, jež u zařízení GPD prakticky neexistuje. Poslední Android konzole GPD XD Plus po představení s Android 7 žádné další aktualizace nedostalo. Možná tak radši zůstaňte u telefonu a herního ovladače.

Datum, kdy budou prodeje GPD XP oficiálně spuštěny, zatím neznáme, ostatně stejně jako cenovku. Ta by se měla pohybovat pod 250 dolary (asi 5 500 Kč), jak už ale bylo zmíněno, v ČR/SK bude dostupnost zřejmě opět omezená.