Cena a další neoficiální informace o Nintendo Switch Pro. Xbox Wireless Headset míří do obchodů. GeForce RTX 3080 Ti se blíží. Xbox Cloud Gaming brzy pro PC a iOS. AMD neomezí těžbu kryptoměn na Radeonech. Hackeři chtějí po Aceru 50 milionů dolarů.

NINTENDO SWITCH PRO S VÝKONEM NA ÚROVNI PS4 PRO A XBOXU ONE X?

Magazín Bloomberg přináší další informace o dosud neoznámeném Nintendu Switch Pro. Podle nich mají fanoušci japonské společnosti očekávat výpočetní výkon na úrovní PlayStationu 4 Pro nebo Xboxu One X. Hybrid konzole má údajně dorazit na konci tohoto roku, ve vánoční sezóně, což by klidně mohl být listopad/november jak je pro nové konzole typické.

Vypadá to, že Nintendo je velmi sebejisté. Podle Bloombergu má očekávat, že hráči si během prvních tří měsíců koupí 12 milionů kusů Switche Pro.

Co se ceny týče, tak podle prognóz má být o 20 % dražší než „normální“ Switch. K tomu má nabídnout sedmipalcovou OLED obrazovku s rozlišením 720p, výkonnější procesor a více paměti.

Přečtěte si také: Google čelí žalobě za 5 mld., HomePod končí, 6 000 mAh v telefonu za 150 dolarů

Jednou z prvních her má pak být The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, která vyjde na všechny verze Nintenda Switch, tedy na původní, Lite i Pro. Nintendo má celkově plánovat více her, aby o Switch Pro byl zájem.

Další analytici předpokládají cenu 399 dolarů, což je o 100 dolarů více než za současné Nintendo Switch. Výhodou má být také podpora DLSS (Deep Learning Super Sampling) od Nvidie, aby Switch Pro mohl nabídnout hraní v rozlišení 4K. Pokud je to pravda, tak Switch Pro bude mít více společného s PC než dosavadní modely.

Tak uvidíme, zda má Bloomberg správné informace.

XBOX WIRELESS HEADSET MÍŘÍ DO OBCHODŮ

Herní headset od Xboxu míří do prodeje. Uvedení doprovází první recenze. Od dob Xboxu 360 se jedná o první bezdrátová sluchátka od Xboxu, a je o co stát.

Recenzenti většinou vyzdvihují kvalitu mikrofonu. Právě u mikrofonu Microsoft použil svou novou technologii potlačení šumu.

Na jedno nabití USB-C kabelem headset vydrží až 15 hodin, samotné dobíjení pak na plnou baterii zabere 3 hodiny.

Cena se u nás pohybuje na 2 599 korunách.

GEFORCE RTX 3080 TI MOŽNÁ VYJDE V DUBNU

Grafická karta GeForce RTX 3080 Ti, o které se spekuluje už od začátku roku, by teď podle úniku konečně mohla vyjít, původně zřejmě ustoupila vydání karty RTX 3060.

Narozdíl od původních spekulací, které kartě přisuzovaly 20 GB videopaměti, to ale teď vypadá, že karta s sebou ponese pouze 12 GB GDDR6X VRAM. Přesto je většina spekulací z prosince stále aktuálních.

Karta, stejně jako RTX 3060, bude implementovat bariéru proti těžbě kryptoměn, která je jedním z důvodů nedostatku grafických karet. Stejně jako u poslední představené karty ale o efektivitě těchto opatření můžeme pochybovat, u ní totiž dokonce těžbu Nvidia odblokovala v oficiálním driveru. Stalo se tak omylem.

LETOS SE ASI NEDOČKÁME SÉRIE SAMSUNG NOTE

Po předešlých spekulacích šéf mobilní divize Samsungu potvrdil, že se letos asi nové Note série nedočkáme. Jedním z důvodů je i nedostatek komponent, který pravděpodobně firmu v příštím kvartálu postihne.

„Mohlo by být přítěží odhalit dva vlajkové modely za rok, takže bude těžké vydat model Note tento rok. Načasování představení přírůstku série Note může být ještě změněno, ale budeme se snažit vydat model Note příští rok,“ řekl DJ Koh.

Přečtěte si také: Brýle s reproduktory od Razeru, Edge dostal výrazná vylepšení a rozbitá tlačítka na Xbox Controlleru

XBOX CLOUD GAMING BRZY PRO PC A IOS

Microsoft nepřestává investovat do cloudového hraní. Společnost plánuje přinést streamovací přes xCloud do PC a iOS. Tato možnost je již dostupná na zařízeních Android prostřednictvím předplatného Xbox Game Pass Ultimate.

Kevin LaChapelle z Microsoftu se na konci nového videa, které vysvětluje fungování xCloudu, zmínil, že pro PC a iOS budete streamování dostupné velmi brzy.

Majitelé slabších počítačů a notebooků si budou moci užít AAA tituly z katalogu Xbox Game Pass v mnohem lepší kvalitě. To platí také pro hardware od Applu v podobě smartphonů a tabletů.

AMD NEBUDE OMEZOVAT TĚŽBU KRYPTOMĚN NA RADEONECH

Nish Neelalojanan z AMD potvrdil, že společnost nemá v plánu zavést omezení, které by zpomalilo těžbu kryptoměn na grafických kartách Radeon. Manažer výroby AMD věří, že samotná architektura RDNA 2 nových karet není vhodná na virtuální těžbu kryptoměn. Má totiž menší šířku sběrnice. Z toho důvodu mají nové karty AMD omezenou účinnost při této těžbě.

S využitím grafických karet pro těžbu kryptoměny má problém Nvidia. Těžaři ve velkém skupují nejnovější i starší karty GeForce a ty jsou pak nedostupné pro běžné uživatele/hráče. Navíc roste i cena těchto GPU.

Zajímavé je, že testy naznačují, že Radeony nejsou v těžbě horší než GeForce. Pokud by tomu tak bylo, tak by těžaře pravděpodobně odradilo tyto karty používat.

To Nvidia těžbu zablokovalo, ovšem omylem ji odblokovala.

NVIDIA STUDIO PŘINÁŠÍ AKCELERACI NOVÝCH AI FUNKCÍ

Nvidia Studio díky platformě Nvidia RTX nabídne akceleraci nových funkcí v populárních kreativních aplikacích využívajících AI. Až 80 % úkonů je i v kreativní tvorbě velmi repetitivních. Jde o ruční odstraňování stále stejného pozadí ze série obrázků nebo úpravu detailů ve videu snímek po snímku. 3D rendery zase mohou méně výkonné systémy zahltit na desítky minut i dlouhé hodiny. Proto se dnes pozornost stále více upíná k AI, která dokáže řadu těchto úkonů usnadnit nebo urychlit.

Adobe Super Resolution je nyní dostupné v Adobe Camera Raw a chystá se do Lightroom a Lightroom Classic. Novinka dokáže navýšit rozlišení fotografie např. z 10 megapixelů na 40 pomocí umělé inteligence. Hodí se třeba k vylepšení fotografií ze starších fotoaparátů nebo práci s výřezy. Na notebooků s RTX 3070 lze nyní tento proces zrychlit až 27x.

Enhance Images pro vylepšení fotografií v Adobe Lightroom běží na NVIDIA GPU až 5x rychleji.

HACKEŘI CHTĚJÍ PO ACERU 50 MILIONŮ DOLARŮ

Tchajwanský technologický gigant Acer podle webu Bleeping Computer podlehl ransomware útoku REvil. Jako důkaz hackeři zveřejnili některé soukromé soubory firmy, včetně výpisu transakcí.

Po Aceru teď chtějí za dekódování dat padesát milionů dolarů; největší částku ze známých ransomware útoků.

Acer útoky nepotvrdil, v komentáři k otázce ale zmínil, že nedávnou zvýšenou aktivitu v tomto ohledu ohlásil úřadům, které se jí budou zabývat.

INSTAGRAM ASI PRACUJE NA VERZI PRO DĚTI DO 13 LET

Instagram podle některých zpráv pracuje na verzi pro děti do 13 let, které na platformu zatím nemohou. Podobně jako ostatní sociální sítě totiž Instagram uživatele věkově omezuje.

Verze pro děti by umožňovala větší kontrolu rodiči.