Vítejte po dlouhé pauze u dalšího technologického stručně, v pořadí již šestatřicátého. Pohodlně se usaďte a přečtěte si rychlý souhrn technologických informací.

– Kalifornský soud odmítl odvolání dvou policistů, kteří byli v roce 2017 propuštěni z práce kvůli hraní Pokémon GO během služby. Podle záznamu z videokamery Louis Lozano a Eric Mitchell ignorovali žádost o posily, aby si mohli zahrát hru. Dvojice se nacházela v blízkosti loupeže, ale místo toho, aby kolegům pomohli, oblast opustili.

– WhatsApp vám nově na zařízeních se systémem iOS dovolí přehrávat hlasové zprávy i v případě, že si budete prohlížet jiný chat. Po spuštění a přechodu do jiného chatu se vám hlasová zpráva zobrazí v horní části obrazovky spolu s tlačítky na pozastavení a vypnutí. Funkce je dostupná v nejnovější beta verzi.

– Federální soudce potvrdil, že FTC může pokračovat se svým antimonopolním vyšetřováním Meta. Agentura musela případ přepracovat, aby k pokračování dostala svolení.

– Google oznámil, že hodinky se systémem Wear OS v budoucnu dovedou převrátit uživatelské rozhraní o 180°. Hodinky jsou nyní uzpůsobené k nošení na levé ruce, aby k nim ta pravá měla snadný přístup. Někomu to tak ale nevyhovuje, a proto by hodinky raději měl na pravé ruce. Tam však některým uživatelům nemusí být příjemná tlačítka, jež směřují k zápěstí. Právě těm by se nová funkce mohla hodit.

– S ransomwarovými útoky se zdaleka nesetká jen běžný uživatel. To potvrzuje i případ z mexické oblasti Albuquerque. V tamní věznici kvůli útoku nefungovaly kamerové záznamy a automatické dveřní mechanismy byly údajně nepoužitelné. Z toho důvodu museli být vězni v celách uzavřeni do doby, než technici systémy zprovoznili.

– Instagram je za poslední čtvrtletí minulého roku znovu nejstahovanější aplikací, může za to především zákaz TikToku v lidnaté Indii. Aplikace se pomalu blíží ke 160 milionům stažení.

– Hacker David Colombo včera na svém Twitteru zveřejnil, že našel způsob, jak na dálku komunikovat s více než 25 automobily Tesla ve 13 různých zemích. Ve vlákně vysvětlil, že se nejedná o chybu společnosti, nýbrž majitele vozu. Na dálku byl údajně schopen vypnout kamerový systém vozu, odemknout dveře, otevřít okna, určit přesnou polohu vozu, a dokonce zahájit jízdu bez klíče. 

I rok 2021 byl pro počítačový trh příjemný. Oproti roku 2020 se počty doručených zařízení zvedly o 15 % na 341 milionů doručených kusů.

Sony prý stále vyrábí PS4, v obchodech už je ale často z katalogu vyřazena.