Společnost Lorgar, která na poli herního příslušenství teprve začíná, rozhodně ví, kam „zaútočit“ především. Dohromady nám poslala čtyři kusy hardwaru, které už od začátku slouží primárně coby set, potažmo soubor věcí především pro streamery, ale i běžné a komunikativnější hráče. Užívat se ale samozřejmě dají i samostatně, nejen dohromady. A konkrétně se nyní podíváme na dva headsety, jednu webkameru a mikrofon.

Začneme nejdřív u samotné webkamery. Ta nese název Rapax 701 a už na první pohled zaujme svým jednoduchým a podlouhlým šestistranným designem, který působí vážně pěkně a viditelně, přesto ne překáživě. Ve spojení se spodní stranou, která funguje jako velmi efektivní držák třeba na monitor, jde o fajn kombinaci. Ohýbatelný podstavec navíc dovoluje s kamerou dodatečně hýbat, a to jak kolem dokola o 360 stupňů, tak i lehkým náklonem nahoru a dolu a případně ze strany na stranu. Kamerku tak uchytíte v podstatě všude a vždy budete mít jistotu, že je rovná. Po zapojení navíc svítí lehce červeně po stranách, což indikuje, že je zapojená, ale softwarově nevyužívaná. Jakmile se světla rozsvítí modře, víte, že ji nějaký program používá. Pokud byste ale chtěli mít ještě větší jistotu, můžete zasunout malý plast vedle čočky přímo před ní. Přítomnost takové fyzické krytky je fajn pro paranoidní jedince.

Z praktického hlediska se pak kamerka zapojuje jedním USB-A na USB-C kabelem a těšit se můžete na kvalitu až 1440p ve 30 snímcích nebo 1080p v 60. Webkamera jako taková navíc disponuje mikrofonem, jehož kvalita je samozřejmě odpovídající maličkému mikrofonu v kameře, Rapax 701 také nabízí funkce jako je automatické zaostřování, vyvážení bílé a překvapivě obstojí i v tmavých scénách. Obzvlášť v kombinaci s výbornými funkcemi Nvidia Broadcast jde o kus produktu, který splní každý myslitelný úkol, jaký byste mu mohli položit.

Nejen pro streamery poslouží také zmíněné headsety. Konkrétně Noah 501 a 701. Oba typy sluchátek se od sebe moc neliší, a tak začněme s Noah 501. Ty, stejně jako zbytek výbavy od Lorgaru, najdete v překvapivě malé a vcelku praktické krabičce. A to hlavně díky možnosti jejich ohnutí na obou stranách, díky čemuž jsou velmi skladné. Na horní straně známé jako hlavový most najdete příjemnou pěnu. Stejně tak i náušníky jsou dostatečně prostorné, takže se do nich uši vejdou v pohodě bez tlačení. Díky tomu na hlavě sedí pěkně a příjemně. Zapojit je je možné přitom dvěma způsoby. 3,5mm jackem nebo přes bluetooth s podporou BT 5.3 což díky solidní baterii zajistí výdrž až nějakých 55 hodin (nabíjení je přitom řešeno přes USB-C kabel, takže i když šťáva dojde, je možné sluchátka dále používat). Na pravém náušníků, kde najdete příslušné konektory, také najdete tlačítko pro zapnutí a vypnutí, tlačítko pro ztlumení mikrofonu a kolečko pro hlasitost. Na levém náušníku je zase vysouvací mikrofon.

Po stránce kvality zvuku jde o solidní průměr. V základu jsou ale spíše vyekvalizovaná tak, aby dala přednost basům a trochu upozadila výšky, což je v dnešní době mezi běžnými hráči docela posluchači poněkud populární. Pokud prahnete po vyváženém zvukovém podání, tak s trochou nastavení ekvalizéru dostanete zvuk, který se nemá za co stydět. Závěrem tak lze říci, že jde o dobrá sluchátka pro běžné hráče. Pokud máte na sluchátka větší nároky, pak jsou tady Noah 701, která mají sice stejné vnitřnosti, ale kvalitnější chipset a přibalený dongle (kvůli čemuž se technologie Bluetooth snižuje na verzi 5.0). Jejich základní ekvalizace je už na první poslechnutí výrazně lepší. Zkráceně mají vyšší výšky a hlubší basy, díky čemuž disponují rozsáhlejším a přesnějším rozpětím. I když jsou stále zaměřená především na basy, které zní velmi dobře.

Sluchátka Noah 701 by tak patřila k těm, které bych si osobně vybral a z pohledu ne nijak velkého audiofila splňují to, co bych od sluchátek osobně požadoval.

Nakonec tu máme na test ještě poslední příslušenství a tím je mikrofon. Konkrétně Lorgar Voicer 931, nejlepší ze čtyř variant, které společnost Lorgar nabízí. Podobně jako sluchátka, ani samotné mikrofony se od sebe zase tolik neliší. Změna přichází hlavně v tom, co najdete v balení a několika víceméně dílčích záležitostech. Lorgar Voicer 931 konkrétně je takovým ideálním „all-in-one“ balíčkem, v němž kromě kondenzátorového mikrofonu najdete i trojnožku nebo rovnou paži včetně pop-filtru. Mikrofon tak budete moci v pohodě využít v každé situaci. A stejně jako zbytek příslušenství Lorgaru, i ten stačí zkrátka jen zapojit a to konkrétně pomocí USB-C do USB-A kabelu s možností přímo do mikrofonu zapojit sluchátka pro přímý feedback. Vepředu je pak kolečko pro nastavení citlivosti mikrofonu – který je mimochodem i na to v podstatě nejnižší nastavení velmi citlivý – s možností ho kompletně ztlumit tlačítkem mute. To je vše, co mikrofon má a vlastně toho ani více nepotřebuje.

Jde rozhodně o kvalitní mikrofon, který si s dodatečnými úpravami přes programy třetích stran, například pomocí Nvidia Broadcast, můžete nastavit přesně k požadovaným kvalitám, které se rovnají i dražším řešením konkurence. A to, že je součástí tohoto balení i zmíněný tripod nebo celá paže, dává využití tohoto mikrofonu bonusové body. I to, že je díky jednoduchému zapojování kompatibilní třeba i s PlayStationem. Bez nutnosti něco dokupovat tak v jednom balení dostanete všechno, co byste k mikrofonu mohli potřebovat.

Dohromady tak společnost Lorgar nabízí velmi praktické a příjemné řešení, pokud hledáte solidní webkameru, sluchátka, mikrofon nebo kombinaci všeho dohromady. Obzvlášť, pokud například preferujete pouhé zapojení a očekáváte, že bude všechno hned fungovat jak má a většina věcí se následně vyřeší za vás.