Apple má poslední dobou se svým App Store mnoho problémů a čelí většímu nátlaku než Google. Společnost odmítá, aby si uživatelé mohli stáhnout aplikace z jiného zdroje a po vývojářích vyžaduje provize ve výši 30 %.

Právě tento systém by mohl rozbít navržený „Digital Markets Akt“ (zákon o digitálních trzích), který by i po Apple vyžadoval, aby uživatelům alespoň umožnil stahování z cizích zdrojů.

Tento návrh na konferenci o webu v Portugalsku ostře odsoudil šéf softwaru Apple, Craig Federighi. Podle něj by to znamenalo bezpečnostní problémy.

Říká, že je zákon „úctyhodnou misí“ za udržení konkurence a možnosti volby uživatelů, nutnost možnosti stahování z cizích zdrojů je ale podle něj krok zpět a brání uživateli ve volbě „bezpečnější platformy“, kterou má být právě iPhone.

„Jako inženýr chtějící, aby iPhone zůstal pro uživatele tak bezpečný, jako je jen možné, je zde proto jedna věc, které se obávám. Tou je část, která by nutila iPhone povolit stahování z neoficiálních zdrojů,“ řekl Federighi. „Pod záminkou většího výběru uživatelů by jim byla odebrána možnost využívat bezpečnější platformu.“

Federighi také odpověděl na časté doporučení, ať možnost takového stahování zůstane jen zájemcům, podle něj ale i uživatelé, kteří takto stahovat nechtějí, mohou být k těmto činům nabádáni či takto aplikaci získat omylem, a tak se vystavit riziku malwaru.

Nutné je konstatovat, že Android možnost takového stahování nabízí, a ačkoli se občas najdou zavirované soubory, nejsou masivním problémem ohrožující uživatele, jak říká Federighi. Na stahování z neoficiálních zdrojů je totiž i s riziky uživatel výrazně upozorněn. Obrázek si ale musíte udělat sami.