Další technologické Stručně! Přečtěte si s námi o novinkách, které přinesly poslední dny.

- Uniklé informace (pravděpodobně z útoku na Gigabyte) o sérii 600 čipů od AMD nastiňují absenci podpory PCI-e 5.0, za to se ale zvýší počet slotů podporujících předešlou generaci standardu.

- Spotify do roku 2026 zaplatí miliardu dolarů (asi 22 miliard korun) za nákup vlastních akcií. Snížením obchodovaného počtu zvýší jejich cenu a vrátí peníze akcionářům.

- Microsoft v březnu 2022 zvýší cenu za Microsoft 365 a Office 365. U druhé služby se takto výrazné zdražení děje poprvé od spuštění. Ceny půjdou nahoru většinou o dva až tři dolary (asi 50 až 75 Kč).

- SSD dominují trhu s paměťovými disky, oproti pomalejším HDD se jich prodává o 47 % více. Nejsilnějším výrobcem je pak Samsung s podílem 34,9 %.

- Americký rover Perseverance se znovu pokusí o odebrání vzorku kamene z povrchu rudé planety. Ampule s materiálem za sebou zanechá pro budoucí misi, která by je vrátila zpět na Zem. První pokus o získání vzorku byl neúspěšný, pravděpodobně kvůli konzistenci kamene, který se nakonec ukázal být méně pevný, než vědci očekávali.

- Microsoft představil Xbox Stereo Headset, který se na pohled podobá Xbox Wireless Headsetu představenému dříve tento rok. Sdílí s ním agresivní cenu a můžeme doufat, že i řadu specifikací. Stát totiž bude pouze asi 1600 Kč, což je oproti asi dvěma a půl tisícům za bezdrátovou verzi výrazný cenový pád.

- Podle úniků by RDNA 4 architektura grafických karet od AMD mohla kombinovat 3nm i 5nm technologie.

- Nedávná informace Nvidie, že jejich akvizice ARM by mohla trvat déle, než se čekalo, je nově doplněna informacemi od britského regulačního úřadu, podle kterého by ovládání ARM společností mohlo vytvořit „reálné problémy“. Konkrétně mají regulátoři strach z toho, že by Nvidia hojně používanou architekturu ARM nechtěla poskytovat konkurenci.

- Čínský rover Zhurong dál jezdí po rudé planetě, a to i přesto, že už překonal svou plánovanou životnost.