Vítáme vás u nového vydání technologického stručně. SpaceX do kosmu vyšle dalších 60 satelitů, rekordní výdělky T-Mobile, Dogecoin letí na Měsíc a mnoho dalšího v dnešním Stručně!

Pro 25. technologické Stručně jsme se rozhodli ho více přiblížit tomu, které znáte z webu Indiana. Zajímavější novinky tak budou vycházet zvlášť v samostatných článcích a vy se můžete těšit na stručnější a obsáhlejší Stručně!

- Apple zaměstnal bývalého AI inženýra Googlu Samiho Bengiho, který zde povede vlastní výzkumný tým

Ještě jednou dáváme sbohem Adobe Flash; Windows ho teď odstraňuje. Nezachytí sice žádné instalace třetích stran, ale balíčky, které jsou ve Windows přímo integrované, s novou aktualizací zmizí.

Twitter umožní komukoli, kdo má více než 600 sledujících, vytvářet tzv. „spaces“ inspirované Clubhousem. Tímto veřejně spouští funkci, jež měla původně být dostupná už v dubnu/apríli.

Přečtěte si také: Ani po pěti letech není Epic Games Store ziskový

- Stage kanály Discordu mají české jméno; od teď jsou to „Řečnické kanály“

Vedoucí produktu Stadie opouští Google. Ambiciózní projekt se tak rozpouští možná ještě rychleji, než se čekalo.

- Google Dokumenty udělají monitorování úprav ve skupinových dokumentech jednodušší. Nově zobrazí, kdo a kdy část textu editoval po jeho zvýraznění kurzorem a vybráním příslušné možnosti po kliku pravým tlačítkem myši.

- Měsíční počet stažení aplikace Clubhouse zpomaluje; v dubnu/apríli si ji stáhlo jen 900 000 nových uživatelů, což je o 66 % méně, než březnových/marcových 2,7 milionu stažení. Děje se tak s rostoucí konkurencí, které funkce aplikace exkluzivní pro iOS přebírají.

Instagram umožní stories automaticky „otitulkovat,“ zatím ale pouze v USA a dalších anglicky mluvících státech. Až funkce přijde i do Česka, bude možné titulky upravovat podobně jako současně text hudby.

Přečtěte si také: SpaceX si připisuje další úspěchy s raketou Falcon 9 a sítí Starlink

Oxfordská studie nenašla žádnou spojitost mezi rozšířením sociálních sítí a mentálním stavem dětí. Studie zkoumala vývoj mezi lety 2010 a 2019 a zahrnovala na 430 000 nezletilých ve věku od 10 do 15 let. 

„Neříkáme, že méně šťastných lidí používá více sociální sítě; říkáme, že ta spojitost se nezesiluje,“ objasnil jeden z autorů studie.

Dokument přichází v době, kdy je negativní vliv moderních technologií na mladistvé a nezletilé často skloňován politiky a je tak otázkou, zda je problém opravdu tak velký, jak někteří z nich volají.

- Na Twitteru se objevila další varianta karty RTX 3080 Ti. Vypadá to tak, že se po několika odloženích nové karty s 12 GB videopaměti konečně dočkáme.

SpaceX do kosmu vypustila dalších 60 satelitů Starlink (od 1. 3. už 420), které mají v budoucnu poskytovat internetové připojení takřka kdekoliv na světě. Společnost také říká, že na služby satelity zprostředkované mají již 600 000 objednávek.

Dogecoin překonal cenu 50 centů za jednotku potom, co obchodování s ním začaly umožňovat další dvě velké platformy: eToro a Gemini. Meme kryptoměna tak překonala předešlých rekordních 47 centů za kus a nevypadá to, že by plánovala zpomalit.

T-Mobile překonal své obratové odhady o jednu miliardu dolarů a nyní má přes sto milionů zákazníků. Obrat byl bezmála 20 miliard dolarů, oproti odhadovaným takřka 19 miliardám.