Streamovací platforma Spotify zavřela svou kancelář v Rusku a odstranila obsah Kremlem podporovaných médií Sputnik a RT. Zároveň snižuje míru doporučení obsahu, který je spojen s ruskou vládou.

Agentura Reuters oznámila, že obsah RT a Sputniku byl odstraněn v několika různých zemích, včetně USA a Evropy, ne však v samotném Rusku. Spotify údajně zkontrolovalo několik tisíc obsahu od počátku válečného konfliktu.

Uzavření pobočky však znamená, že se Spotify dopouští porušení ruského zákona z července rok 2021, který ukládá povinnost zahraničním společnostem provozujícím sociální média, jež mají více než 500 000 uživatelů, aby měly v zemi pobočku. To pro Spotify může znamenat omezení na území Ruska, nebo dokonce úplné zakázání.

Společnost prý v Rusku hodlá nadále působit. „Myslíme si, že je nesmírně důležité se pokusit o udržení provozu naší služby v Rusku, abychom umožnili globální tok informací,“ uvedl mluvčí Spotify pro týdeník Variety. Společnost zároveň v prohlášení napsala: „Naší hlavní prioritou v uplynulém týdnu bylo zajistit bezpečí našich zaměstnanců a také to, aby společnost Spotify sloužila jako důležitý zdroj globálních a regionálních zpráv v době, kdy je přístup k informacím důležitější než kdy jindy.“