Hudební platforma Spotify údajně odstranila desetitisíce skladeb, které byly vytvořeny pomocí umělé inteligence AI startupem Boomy. Společnost Boomy se zaměřuje na vytváření hudby pomocí AI. Podle zprávy Financial Times bylo odstraněno přibližně 7 % veškeré hudby, což zahrnuje desítky tisíc skladeb.

Tato situace nastala poté, co gigant hudebního průmyslu Universal Music Group (UMG) informoval streamovací služby o „podivné streamovací aktivitě“ na platformách. Firma Spotify následně zintenzivnila kontrolu své služby.

Skladby vytvořené pomocí strojového učení a umělé inteligence společnosti Boomy byly generovány na základě různých vzorů a žánrů hudby. Tento proces umožnil vytvoření nové hudby, která byla následně přidána na platformu Spotify jako součást hudebních katalogů. Nicméně, odstranění těchto skladeb naznačuje, že byly pravděpodobně v rozporu s autorskými právy nebo byly opravdu nízké kvality.

Celkově lze říci, že odstranění desetitisíců skladeb vytvořených pomocí umělé inteligence je zajímavým příkladem toho, jak technologie mohou ovlivňovat nejen hudební, ale celý kreativní průmysl.