Na sobotu jsme si pro vás připravili technologické stručně. Podívejte se s námi na události posledních dní.

ASUS NAZNAČUJE, ŽE DODÁVEK NVIDIE JE JEŠTĚ MÉNĚ

O nedostatku karet se bavíme už hodně dlouho a už hodně dlouho čekáme na jeho konec. Ten ale, minimálně teď, určitě nepřichází. ASUS na své konferenci pro investory řekl: „Pokud jde o grafické karty, v současné době je hlavním problémem nedostatek dodávek od Nvidie, proto jsou omezeny dodávky od nás. Protože nám chybí zásoby, ceny rostou.“ Podle všeho to ale není problém jen ASUSu. „Všichni se snaží získat jednotky,“ zaznělo totiž na konferenci.

ASUS společně s těmito vyjádřeními představil odhady zisků nižší, než v posledním čtvrtletí minulého roku. Důsledkem malých dodávek se například karta Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 prodává za 1069 dolarů, místo původních 729.

Přečtěte si také: Google hodlá inovovat Play Store pomocí umělé inteligence

YOUTUBE PŘEDSTAVUJE NÁSTROJ PRO KONTROLU VIDEÍ PŘED DEMONETIZACÍ

YouTube a jeho demonetizační a copyrightový systém zažili v posledních letech mnoho špatných ohlasů. Nově bude okno, ve kterém nastavujete metadata videa, zahrnovat kartu „checks“.

YouTube okamžitě po nahrání video oskenuje jak na použití licencovaných klipů, tak na vulgarity nebo další reklamě nepřívětivé (ad-unfriendly) elementy. Případné nálezy pak přehledně shrne a dá autorovi přesně vědět, kde se problém nachází.

Toto opatření by mohlo teoreticky pomoct řadě tvůrců, kteří u spousty videí problémům s vyhodnocovacím systémem čelí.

GOOGLE VÁM POMŮŽE S DOMÁCÍMI ÚKOLY

Google do svého vyhledávacího enginu přidává řadu edukativních funkcí, které vám možná, až dorazí i k nám, pomůžou s úkoly. Podobně jako photomath vám totiž matematické problémy vyřeší a ukáže i postup.

Kromě matematiky přinese i cvičné úlohy na řadu témat, které se týkají chemie, fyziky a dalších; v současnosti třeba příklady na chemické vazby. Funkce je nyní dostupná jen v některých zemích, pokud si ji ale chcete vyzkoušet, stačí si telefon přepnout do angličtiny.

DO VESMÍRU SE PODÍVÁ SATELIT CHYTAJÍCÍ ODPAD

Za posledních bezmála sedm dekád, po které lidstvo expanduje do vesmíru, se na oběžné dráze hromadí odpad tvořený ze zbytků raket a nefunkčních satelitů, které můžou do budoucna znamenat problém. I proto přichází japonská firma s Astroscale se svou novou technologií.

Ačkoli mise, která odstartovala jako první, žádný nepořádek neuklidí, technologie bude řádně otestována. Satelit s pomocí magnetu objekt uchytí, a poté ho společně se sebou nechá shořet v atmosféře.

Přečtěte si také: Revoluce ve streamování hudby? Spotify testuje playlisty generované umělou inteligencí

QUALCOMM PŘINÁŠÍ ŘADU VLASTNOSTÍ VLAJKOVÝCH LODÍ DO STŘEDNÍ TŘÍDY

Americká společnost Qualcomm specializující se na procesory mobilních telefonů představila nový přírůstek do řady střední třídy.

Nový procesor 780G je o 40 % rychlejší než jeho předchůdce a přínáší například i podporu 144Hz displeje. Kromě toho bude schopný zvládnout trojité vyfocení 25MP fotky nebo HDR ve 4K. Podporovat bude také WiFi 6E a Bluetooth 5.2.

Procesor stejné řady má například i Google Pixel 5.

GOOGLE STÁLE NEOPRAVIL ROZBITOU FUNKCI GOOGLE PLAY

Google Play, galerie aplikací pro Android, před nějakou dobou zrušila notifikace o aktualizacích. Pod tlakem veřejnosti byla ale nucena funkci navrátit. Teď ale na telefonech Pixelu vůbec nefunguje. Nelze totiž zapnout notifikace o dokončení aplikace.

SPOTIFY DOSTÁVÁ KONEČNĚ NOVOU POČÍTAČOVOU APLIKACI

Hudební streamovací služba Spotify dostane konečně redesignovanou aplikaci pro desktop. Starý program v některých funkcích zaostával. A ačkoli přinášel vše potřebné, rozvržení aplikace zkrátka nebylo ideální.

„S tímto redesignem kombinujeme technické možnosti moderních přehrávačů spolu s uceleným designem Spotify a funkcemi, které všichni v desktopové aplikaci očekáváte. Přece jen děláme tuto změnu proto, že věříme v budoucnost obou platforem a chceme zajistit, aby mohla i nadále sloužit našim uživatelům nyní i v budoucnu,“ prohlásil Spotify v oficiální zprávě.

Update, který na počítače přijde prostřednictvím Microsoft Store a Epic Game Store, přinese nové funkce jako například stahování jednotlivých skladeb. K uživatelům se bude dostávat v příštích týdnech.

SAMSUNG DO APLIKACE PRO SVÉ TELEFONY PŘIDÁVÁ PODCASTY

Samsung pro telefony Galaxy poskytuje bezplatnou aplikaci, ve které najdete zprávy, ovládání televize Samsung, jednoduché hry a nově i podcasty. Těch v aplikaci přibudou, minimálně podle Samsungu, tisíce.