O příštích iPhonech už máme díky všemožným únikům poměrně hodně detailů, ale většinou se týkají spíše designu nežli hardwarové výbavy. Tentokrát se vedou spory kolem nejdražšího modelu, jenž bude zřejmě označen jako iPhone 15 Pro Max, respektive tedy o jeho fotovýbavě. Zdroje se totiž neshodují, jaký hlavní snímač vlastně dostane.

Řada médií sledujících dění v technologickém světě se chytla twitterového příspěvku známého leakera Ice universe, který uvedl, že Apple vylepšuje hlavní fotoaparát iPhonů rok co rok, a tudíž bychom se letos měli dočkat nového senzoru, jímž bude Sony IMX903.

Ten dosud nebyl oficiálně oznámen, ale pochlubit se má 1palcovou velikostí. S dalšími podrobnostmi přišel o den dříve leaker RGcloudS, který sice nehovořil přímo o iPhonech, ale prohlásil, že IMX903 poráží senzor Samsung HP2, kterým disponuje letošní vlajková loď Galaxy S23 Ultra. Na rozdíl od něj sice nadcházející kousek od Sony nevyužívá 200Mpx rozlišení, ale zato má nabídnout o 20 % větší odběr světla a podobné množství elektronů.

Pro fanoušky Applu, kteří už dychtivě čekají na nejdražší model z nové série, by tak bylo nasazení senzoru Sony IMX903 do akce rozhodně pozitivní. Zádrhel je ale v tom, že se toho vlastně vůbec nemusíme dočkat. Nebo alespoň ne v případě iPhonu 15 Pro Max. Leaker Tech_Reve je totiž přesvědčen, že letošní Pro Max dostane stejný fotosenzor jako jeho předchůdce a IMX903 se objeví až v Pro modelech, jež budou uvedeny v následujícím roce.

Momentálně je otázka, kterému ze zdrojů věřit. Je totiž pravda, že se o možné změně hlavního fotosenzoru mluvilo již dříve a nasvědčovaly tomu tak trochu i rendery, které ukazovaly ještě vystouplejší kamerový ostrůvek. Prozatím bude nejspíš lepší nevyvozovat konkrétní závěry a osobně bych si počkal na detaily od dalších zdrojů.