Téměř všechny satelity Starlink, které SpaceX 2. 2. s pomocí rakety Falcon 9 vyneslo do vesmíru, nedosáhnou své původní plánované orbity a místo toho shoří v atmosféře. Může za to geomagnetická bouře ze dne po startu. Jde o jev vyvolaný nadměrnou sluneční aktivitou.

Bouře jako je tato dokáží často i poškodit elektroniku v satelitu, v tomto případě šlo ale o zahřátí vrchní části atmosféry, která tak na satelity vyvíjela o 50 % větší tření než u předešlých startů. Proto byl jejich pohyb výrazně zpomalen a pro misi se nakonec toto zpomalení stalo fatálním.

SpaceX vysvětluje, že se satelity pokoušelo zachránit spuštěním bezpečného režimu, ve kterém letí bokem, aby snížily zmíněný odpor. Právě tento odpor ale nakonec neumožnil, aby se stroje z bezpečného režimu navrátily zpět ke své misi.

Co se týče znovuvstoupení do atmosféry, SpaceX ujišťuje, že riziko pádu na Zem neexistuje. Všechny satelity shoří ještě mnohem dříve, než se k zemi přiblíží. Firma za úspěch považuje i to, že nevznikne žádný orbitální odpad, který je pro vesmírné lety čím dál tím více nebezpečný.

K prvnímu měsíci 2020 společnost na oběžnou dráhu vynesla už 2 000 satelitů první generace. Lety podobné tomu neúspěšnému z tohoto měsíce jsou už pro SpaceX rutinou. Ještě běžnější budou, až firma spustí svůj plán pro druhou generaci satelitů, který počítá s 30 000 stroji, které internetem pokryjí celou zeměkouli.

Ačkoli zní celosvětové pokrytí skvěle, má jeden háček. Jde o komplikaci pozorování vesmíru s pomocí teleskopů, kterým množství satelitů zkresluje obrázek o tom, co se děje o stovky světelných let dále. Ačkoli SpaceX satelity modifikovalo, aby nezářily natolik, astronomové říkají, že je Starlink na obloze stále nepříjemný.