SpaceX ukončí produkci kapsulí Crew Dragon, až dokončí čtvrtou, na které právě pracuje. Po potvrzení této zprávy firma Elona Muska dodala, že bude pokračovat ve výrobě náhradních dílů a udrží si kapacity pro případné obnovení výroby, kdyby bylo třeba.

Kapsule v současnosti na raketě Falcon vynáší lidi na mezinárodní vesmírnou stanici; stala se tak po dlouhých letech prvním americkým plavidlem, které k tomuto účelu sloužilo. Americké astronauty do vesmíru před tím nosily ruské rakety, přechod k soukromníkům se tak NASA rozhodně vyplatil.

Vzhledem ke znovupoužitelné nátuře kapsule bylo jasné, že ji SpaceX nebude vyrábět donekonečna, konec produkce tak byl otázkou času. Firma bude tak teď mít více prostoru pro zaměření na další projekty, jako je třeba raketa Starship.

Od svého prvního letu s lidskou posádkou v roce 2020 se Crew Dragon do vesmíru podíval už pětkrát, jednou dokonce s posádkou složenou pouze z civilistů. NASA už teď se SpaceX počítá na dalších šest misí, tři se ale nejspíš ještě přidají kvůli zpoždění kapsule od Boeingu.

Jak už bylo zmíněno, SpaceX teď přesouvá zrak k lodi Starship. Ta by první vesmírný test mohla podstoupit už tento květen/máj. Loď je klíčová pro misi Artemis navracející lidstvo na Měsíc a míří i k pomoci s kolonizací Marsu.