AMD si na konferenci spotřební elektroniky CES 2022 připravilo nemalou řadu novinek, které zahrnovaly jak softwarová, tak hardwarová vylepšení. Viděli jsme notebooky s novými čipsety nebo Fidelity FX běžící na všech hrách. Tak si to všechno pojďme shrnout.

NOVÁ GENERACE APU RYZEN 6000 V NOTEBOOCÍCH

První technologií, jež byla na konferenci představena, je nová řada APU pro notebooky – AMD Ryzen 6000. Cílem AMD je poskytnout co nejlepší zážitky při používání notebooků, jelikož si je dobře vědomo, jak nepříjemná může být práce na pomalém zařízení. Společnost se zaměřila na svižný výkon, ale i spolehlivou výdrž baterie, což je hlavně u notebooků také důležitý faktor.

Nové procesory tak budou disponovat architekturou ZEN 3+ a budou mít až 8 jader. Vůbec poprvé také bude v grafických kartách pro notebooky využita architektura RDNA 2. Pro zvýšený výkon a to, aby baterie vydržela až 24 hodin, využívají nová APU 6 nm technologii.

Když porovnáme novou generaci se starší Ryzen 5000, zjistíme, že se můžeme těšit na mnohem lepší výkon. Za to může i frekvence o velikosti až 5 GHz. Na grafech, jež nám byly ukázány, tato srovnání můžeme vidět. Kupříkladu kódování videa bude rychlejší o 69 %, herní výkon bude lepší o 100 %, renderování 3D objektů dokonce až o 125 %.

AMD si dalo záležet i na vylepšení zabezpečení, a proto bude nová generace první, která bude využívat technologie Microsoft Pluton. Díky ní budou potenciálně eliminovány útoky, lepšího zabezpečení se dočkají systémová data, identita uživatele, šifrovací klíče a osobní informace.

Vylepšenou architekturu Zen 3+ jsme zmiňovali již výše, díky ní se procesory dočkají lepšího výkonu při výpočtech jak na jednom jádře, tak i na více jádrech. Lidem, kteří využívají aplikace jako Adobe Photoshop, jistě také uděláme radost. Práce s podobnými aplikacemi by měla být totiž o 28 % lepší než na předešlé generaci.

Spotřeba baterie bude nižší například u využívání videokonferenčních aplikací, jako například Zoom nebo Microsoft Teams. Rovněž budete šetřit baterii i při surfování po internetu, které by mělo být o 15 % energeticky méně náročnější než u předešlé generace. Při testech se využíval prohlížeč Google Chrome. S tím vším částečně souvisí i menší hluk větráčků.

JAK SI POVEDE NOVÁ ŘADA PŘI HRANÍ HER?

Mezi prvními údaji, jež se týkají gamingu, byly předvedeny statistiky, jak si vede Ryzen 6000 oproti konkurenčním výrobcům v jednotlivých hrách. Nacházely se zde jak kompetitivní tituly (CS:GO, Fortnite a Dota 2), tak AAA tituly (Doom Eternal, Watch Dogs: Legion a Zaklínač 3: Divoký hon). Nová řada byla ve všech hrách nejvýkonnější. To ale není zas tak překvapivé, když konkurenti byli Nvidia GeForce MX450 a Intel Core i7 1165G7, což jsou zařízení z roku 2020.

Důležitým faktorem je technologie FSR (AMD FidelityFX Super Resolution), díky které rozpoznáme velký rozdíl v počtu snímků za sekundu, jako příklad byl uvedeny tituly Far Cry 6, Call of Duty: Vanguard, Deathloop a Godfall. Při zapnutém FSR běžely značně lépe.

JAK BUDOU VYPADAT SAMOTNÉ NOTEBOOKY?

Představena byla nová technologie USB 4, díky níž můžete přenést film v rozlišení 4K za pouhých 7 sekund. Nebude chybět ani PCIe 4.0 nebo podpora DDR5. Kromě toho neschází ani HDMI 2.1 nebo DisplayPort 2.

Odhalen byl konkrétně notebook Lenovo ThinkPad Z, který bude mít OLED displej, FullHD webkameru a bude vyroben v třináctipalcové a šestnáctipalcové verzi. Dále byly uvedeny i notebooky Acer Nitro 5, ROG Zephyrus G14, Alienware m17 R5, HP EliteBook 845/865 G9, Lenovo Legion 5 Pro a Razer Blade 14.

RX 6500 XT

AMD v rámci konference odhalilo i jednu novou desktopovou grafickou kartu: RX 6500 XT. Už z čísla v názvu je patrné, že se jedná o zatím nejslabší kartu nové série AMD, nese s sebou ale řadu moderních funkcí.

S vysokou frekvencí 2,6 GHz, šestnácti výpočetními jednotkami a 16 MB infinity cache o kartě zrovna moc říct nemůžeme. Cache je ale v porovnání relativně malá, a tak se nedá čekat, že by výkon nadnášela stejně, jako u dražších karet.

Podle úniků se dočkáme 4 GB GDDR6 videopaměti.

Grafická karta ale na první pohled nebude příliš energeticky úsporná a vypadá to, že se zde AMD snaží z komponent dostat co nejvyšší výkon. Na potvrzení těchto tezí ale ještě budeme muset vyčkat.

AMD se také pochlubilo s vlastními benchmarky, na ty objektivní si ale také budeme muset vyčkat. Nicméně, ty oficiální ukazují za vysokých nastavení 61 fps v Call of Duty Vanguard, 62 fps v Deathloop a 59 fps ve Far Cry 6.

Se zapnutým Fidelity FX se pak čísla zvedají na 89 fps v CoD Vanguard, 80 fps v Deathloop a 84 fps ve Far Cry 6.

RX 6500 XT se začne prodávat 19. 1. za 199 dolarů, tedy asi 4 500 korun či 180 eur. To ale nezapočítáváme daň ani pravděpodobné vystřelení cen okamžitě po spuštění, vzhledem k současnému nedostatku karet. Reálné ceny se tak nejspíš budou pohybovat mnohem výše.

FIDELITY FX POBĚŽÍ VE VŠECH HRÁCH

Podobně jako DLSS od Nvidie, tak i Fidelity FX od AMD začínalo s tím, že je třeba, aby jej podporoval titul samotný. To se teď mění, FSR se totiž stane jednou z funkcí software AMD Adrenalin.

Dobře, nebude se jednat přímo o Fidelity FX Super Resolution, ale o Radeon Super Resolution, vesměs se ale jedná o dvě jména pro jednu technologii. Radeon Super Resolution bude logicky bez podpory titulem dosahovat horších výsledků, i ty by ale mohly být slušné.

Pro aktivaci bude na nových kartách stačit funkci zapnout v AMD Adrenalin a snížit nativní rozlišení hry, software si již se zbytkem poradí.

AMD ADVANTAGE A DALŠÍ VYCHYTÁVKY PRO NOTEBOOKY

AMD při vytváření technologie Advantage opět spolupracovalo s výrobci herních zařízení, aby byl zážitek co nejlepší. V tomto roce se můžeme těšit na zlepšený výkon, především díky již zmíněným grafickým kartám a procesorům. Mezi další plány patří vylepšení obrazu, využívány budou „prémiové FreeSync displeje“ s frekvencí 144 Hz a výše při rozlišení Full HD. V případě 2K a 4K budou využívány displeje o frekvenci 120 Hz a výše.

U novějších počítačů nesmí chybět ani slot PCIe 4 NVMe a všechny notebooky budou mít minimálně 16 GB DDR5 paměti. Navíc budou údajně lehké a tenké. Novinkou bude funkce SmartShift Eco, která bude automaticky přepínat mezi Ryzen a Radeon kartami podle toho, zda je notebook připojen ke zdroji či nikoliv, šetří se tak jeho baterie. Podobně funguje i funkce Smart Access, která opět podle stavu připojení k síti určuje, zda displej bude připojen k Ryzen nebo Radeon grafice.

ZÁSTUPCI NOTEBOOKŮ AMD ADVANTAGE

První přichází Alienware M17 R5, který byl již zmíněn výše ve spojitosti s novou generací APU. Bude vyroben ve více variantách, jeho nejlepším procesorem by byl AMD Ryzen 6980HX, nejvýkonnější uvedená grafika je AMD Radeon RX 6850M XT.

Na první pohled nás zaskočil i displej, který ve FullHD variantě bude mít frekvenci 360 Hz a ve 4K bude mít frekvenci 120 Hz. Displej bude podporovat funkci FreeSync Premium.

Další zajímavostí je určitě mechanická klávesnice s Cherry spínači, dále také prostorový zvuk Dolby Atmos a chladící technologie Alienware Cryo-Tech Cooling.

Další na řadě máme ASUS ROG Zephyrus G14. Ten bude opět vyráběn ve více variantách, jeho nejvýkonnějším procesorem bude AMD Ryzen 9 6900HS a nejsilnější grafikou bude AMD Radeon RX 6850M XT.

Displej bude o velikosti 14 palců a jeho poměr stran bude 16:10. Ve FullHD však bude mít razantně menší frekvenci – pouze 144 Hz. Ve 4K je tomu ale stejně, tedy 120 Hz a taktéž bude disponovat funkcí FreeSync Premium.

Na zadní straně bude AniMe Matrix displej, pro který si můžete nastavit libovolnou animaci, třeba logo ROG.