Tento rok patrně svítí ve světle práva na opravu. Valve se totiž přidává mezi společnosti, které prodávají náhradní díly k zařízením přímo zákazníkům, aby si je mohli sami doma opravit.

Náhradní díly pro Steam Deck začne prodávat iFixit, firma zaměřující se na vytváření průvodců oprav a prodej náhradních dílů pro elektroniku.

Pokud jste šikovní a máte základní Steam Deck s 64 GB, můžete si zakoupit antireflexní displej a nainstalovat si jej sami. Nemusíte tudíž kupovat tu nejdražší konfiguraci Steam Decku s 512 GB, ve které je displej dostupný, oproti verzím 256 GB a 64 GB, kde není.

V rozšířeném seznamu náhradních dílů nově najdete třeba větráček, obě varianty displejů, pravý i levý joystick, reproduktory, přední a zadní kryt a podobně. Dokonce si lze zakoupit celou základní desku s čipem od AMD. Bohužel, baterii v katalogu zatím nenajdete. 

Budujeme řešení pro opravu Steam Decku obsahující náhradní díly a návody. Z počátku spouštíme prodej většiny náhradních dílů a nástrojů,” říká ředitel iFixit Kyle Wiens. „Řešení pro výměnu baterie nebude ze začátku dostupné, ale jsme zavázáni ke spolupráci s Valve pro údržbu těchto zařízení. Výměna baterie bude nezbytně nutná k udržení dlouhodobého provozu Steam Decku.

Seznam součástek ale není dostatečně dlouhý, aby obsahoval například jednotlivá tlačítka, D-pad, touchpady, kovový rám Steam Decku nebo ploché kabely. Steam Deck si tudíž z náhradních dílů od iFixit doma nepostavíte.

Je škoda, že si nevyměníme všechny části Steam Decku. Alespoň máme možnost si poškrábaný displej a kryt vyměnit sami, a to bez nutnosti někam chodit a odkládat zařízení do rukou někoho jiného.