Spolu s vlajkovým fotomobilem Sony Xperia 1 V byl odhalen i kousek, jenž rozšíří katalog společnosti se zařízeními střední třídy. Nese název Xperia 10 V a láká především na vysokou kapacitu baterie, která zajistí perfektní výdrž, a vylepšený fotoaparát. Najde se však i řada dalších zajímavých aspektů.

Xperia 10 V je po designové stránce velice podobná svému předchůdci. Bůhvíproč se stále drží trendu umisťování fotomodulu se třemi kamerami seřazenými „do semaforu“ pod baterku/blesk, což se z hlediska estetiky mnohým nemusí zamlouvat. Zato se ale dočkáváme vylepšení hlavního snímače, který už nevyužívá nízké rozlišení 12 Mpx, nýbrž daleko lepší 48 Mpx. Ten pak doprovází 8Mpx teleobjektiv a 8Mpx ultra širokoúhlá kamera.

Co se ještě foťáků týče, v tiskové zprávě Sony zmiňuje optickou a stabilizaci obrazu nebo hybridní stabilizaci obrazu Sony Optical SteadyShot, jež se postará o vyšší kvalitu videí.

Žádného vylepšení se ale bohužel nedočkáte po stránce výkonu, jelikož Xperia 10 V disponuje stejným procesorem jako loňský model, tedy Snapdragonem 695 5G od amerického výrobce Qualcomm. Ten využívá maximální frekvenci 2,2 GHz a nejedná se zrovna o kousek vhodný na hraní her nebo práci s náročnými aplikacemi.

Pod kapotou má stejně jako předchůdce také baterii o kapacitě 5 000 mAh, jež podle výrobce poskytuje až 34 hodin nepřetržitého přehrávání videa. I tak je hmotnost smartphonu o další dva gramy nižší než u předchůdce – Xperia 10 V váží jenom 159 gramů, což z ní údajně dělá nejlehčí telefon s takto velkou baterií a podporou 5G.

Přední strana je osazená 6,1palcovým OLED displejem o rozlišení FullHD+, který je ve srovnání s předešlým modelem zhruba 1,5krát jasnější. Díky tomu se Xperia 10 V stává lepším společníkem na venkovní aktivity. Chrání jej navíc odolné sklo Gorilla Glass Victus.

CENA A DOSTUPNOST

Xperia 10 V bude k dispozici v barvách levandulová, šalvějově zelená, bílá a černá od konce června za cenu 10 990 Kč. Předobjednávky budou zahájeny 5. 6. 2023.

Zákazníci, kteří si telefon předobjednají od 5. 6. 2023, budou mít po omezenou dobu nárok na nejnovější bezdrátová sluchátka Sony WH-CH520, která obdrží při nákupu (v hodnotě 1 490 Kč).