Nedostatek polovodičů je hlavním důvodem, proč si v obchodech normálně nemůžeme koupit konzole nové generace. Krize s čipy dolehla také na grafické karty a automobilový průmysl. Jak z této krize ven? Sony s TSMC možná otevře novou továrnu na výrobu čipů v Japonsku.

Zpráva přichází od deníku Nikkei. Ten tvrdí, že japonská vláda je připravena poskytnout finanční příspěvek ve výši 800 milionů jenů (přibližně 6,15 milionu eur) na otevření nové továrny ve městě Kumamoto na jihu Japonska. Továrna by vyráběla polovodiče pro automobily, senzory pro kamery a další produkty, včetně konzolí jako je PS5.

Nikkei předpokládá, že továrna bude uvedena do provozu až v roce 2024. Společnosti Sony a TSMC se rozhodly informace nekomentovat. TSMC je tchajwanský gigant, který je zároveň jedním z největších dodavatelů čipů, a loni v červenci uvedl, že zvažuje rozšíření výroby v Japonsku.

Pokud by se obě firmy dohodly, mohla by z toho mít Sony výhody, například by jako první mohla odebírat nové čipy.

Podle Lisy Su, generální ředitelky AMD, budou konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S nedostupné i v první polovině roku 2022. Očekává, že se problémy se zásobami čipů začnou zlepšovat ve druhé polovině nadcházejícího roku.