Sony odhalila nový 4K OLED displej ze svého centra pro výzkum a vývoj, který by se v budoucnu mohl osazovat do headsetů virtuální reality. Jelikož je technologie ve fázi prototypu, neočekává se, že bude využita v next-gen verzi PlayStation VR pro PlayStation 5. Headset má totiž vyjít v roce 2022.

Dva 4K OLED displeje nabídnou nízkou odezvu a výrazně vyšší vizuální věrnost. Svou velikostí a váhou hravě strčí do kapsy jakoukoliv jinou momentálně dostupnou zobrazovací metodu a jejich odezva se pohybuje kolem 0,01 sekundy. Nízká odezva je esenciální pro zamezení pocitu nevolnosti uživatelům virtuální reality.

Díky hustšímu počtu pixelů nabídnou VR displeje mnohem realističtější zobrazení a ostřejší obraz pro vzdálené objekty. Naopak pro zobrazení objektů z blízka bude displej některé pixely zanechávat černé, což bude fungovat lépe než u jiného typu zobrazení právě díky OLED technologii, která umožňuje úplné vypnutí jednotlivých pixelů.

Váha a velikost této technologie je bez pochyb revoluční a klíčová pro další vývoj virtuální reality. V budoucnosti se díky těmto technologiím můžeme těšit na menší, lehčí zařízení a přenosnější a věrnější virtuální realitu než kdy předtím.