Stejně jako každý rok představuje Sony i letos nové modely televizorů BRAVIA XR. Série je složená ze čtyř hlavních modelů – X95 Mini LED, X90L Full Array LED, A95L QD-OLED a A80L OLED – a přestože se liší v některých ohledech, řadu věcí mají společnou. Všechny disponují prostředky, které poskytnou pohlcující zážitek při sledování filmů, obsahu na streamovacích aplikacích a hraní her.

Čtyři hlavní kousky z letošní sestavy jsou poháněny kognitivním procesorem XR, který se chlubí jednou zbrusu novou vychytávkou. Technologie nese název XR Clear a má za úkol redukovat šum a zajistit čistotu obrazu při pohybu. K tomu se navíc stará také o omezení rozmazání a vylepšení scény plné akce.

Mezi další klíčové vlastnosti všech televizorů patří například funkce Acoustic Center Sync, jež umožňuje propojení reproduktorů televize s vybranými soundbary od Sony. Zajímavě zní i technologie BRAVIA CAM, která na základě polohy diváka optimalizuje obraz a zuk podle prostřední v místnosti a vzdálenosti od televize při sledování.

Nové televizory navíc poskytují řadu užitečných vychytávek pro majitele herní konzole PlayStation 5. Patří mezi ně třeba exkluzivní Auto HDR Tone Mapping či Auto Genre Picture Mode, jež mají za úkol optimalizovat kvalitu obrazu při hraní a streamování. Pomocí nabídky Game Menu je pak možné doladit nejrůznější herní nastavení a asistenční funkce.

Obsáhlá je pak i nabídka streamovacích platforem. Kromě aplikace BRAVIA CORE, do níž každý nový majitel televizoru BRAVIA XR obdrží kredity na zakoupení filmů, nechybí ani Google TV nebo knihovna anime Crunchyroll, do níž se lze rovnou dostat skrz tlačítko na ovladači.

BRAVIA XR X95L 4K HDR MINI LED TV 

Tato televize je dostupná ve třech provedeních, která se liší délkou úhlopříčky – 85", 75" a 65". Tisíce Mini LED diod jsou precizně řízeny technologiemi XR Backlight Master Drive a XR Triluminos Pro, což je výsledku zajišťuje přirozené barvy, opravdu tmavou černou nebo mimořádný jas.

Co se designu týče, televize disponují hladkým hliníkovým rámečkem, jenž bude ladit snad úplně s každým interiérem domu či bytu. Celé zařízení je umístěno na třípolohovém hliníkovém stojanu, který si lze přizpůsobit podle různých okolností (volné místo, umístění soundbaru, výška, v níž se televize nachází atd.).

Kromě již uvedených vlastností nabízí tyto modely podporu hraní ve 4K při 120 snímcích za sekundu, variabilní obnovovací frekvenci nebo automatický režim nízké latence – to vše díky HDMI 2.1. Za účelem vyvážení a sladění zvuků nechybí ani technologie Acoustic Multi-Audio nebo Dolby Atmos. Mezi další vlastnosti patří minimalizované odlesky nebo upscalingová technologie zvyšující rozlišení.

BRAVIA XR X90L 4K HDR FULL ARRAY LED TV 

V případě těchto televizorů, které jsou dostupné v pěti konfiguracích lišících se od sebe úhlopříčkou (98", 85", 75", 65" a 55") se výrobce zaměřil například na zlepšení jasu, který může dosahovat daleko vyšších hodnot než u loňských verzí. Zobrazovací technologie je ale na rozdíl od předešlého popsaného modelu Full Array LED, nikoliv Mini LED.

Další klíčové vlastnosti ale zůstávají prakticky totožné. Televize znovu využívá hliníkové rámečky a třípolohový stojan, přičemž součástí softwarové výbavy jsou opět funkce pro zlepšení vizuálů ve hrách spuštěných přes PS5, bohatá nabídka streamovacích služeb nebo zmíněné technologie určené pro dosažení věrohodnějšího zvuku a kvalitnějšího obrazu.

BRAVIA XR A95L 4K HDR QD-OLED TV 

Řada je složená ze tří modelů (77", 65", 55") a zobrazovací technologie je tentokrát QD-OLED. Její zásadní výhodou je, že jednotlivé pixely jsou osvětlovány individuálně, tudíž lze dosáhnout daleko přesnějších a věrohodnějších barev a stejně tak i tmavší černé. Oproti té předchozí navíc tato řada přináší zhruba o 200 % jasnější barvy.

Zbylé funkce zůstávají de facto stejné, a tak jsou i tyto televize ideální pro majitele herních konzolí PlayStation 5 nebo fanoušky sledování streamovacích služeb. I tentokrát navíc upscaling umožňuje „zázračné“ zvýšení rozlišení obsahu, a to klidně až na 4K.

BRAVIA XR A80L 4K HDR OLED TV 

Co řada, to jiná zobrazovací technologie. Tentokrát se z QD-OLED dostáváme na OLED, jež je sice o něco horší než první zmíněná, ale obecně se dá říct, že televize, které ji využívají, jsou cenově daleko dostupnější. OLED ale patří i tak ke špičce a nabízí čistou černou a přesné barvy.

Řada A80L je složená ze čtveřice modelů – 83", 77", 65" a 55" – přičemž všechny z nich se mohou pochlubit lepším jasem, než byl k vidění loni. Podpora Acoustic Surface Audio+ v kombinaci s Dolby Atmos navíc poskytuje pohlcující zvuk díky zesilovačům, které vibrují a vytvářejí zvuk po celé ploše obrazovky. Ani tentokrát nechybí funkce pro hráče anebo upscalingová magie.

DALŠÍ MODELY

Kromě již popsané čtveřice jsou součástí letošní řady také tři další modely, které se ale liší procesorem, provedením stojanu a určitými funkcemi. Některé z nich už kupříkladu nenabízí exkluzivní vychytávky pro majitele PlayStationu 5.

Těmito modely jsou:

  • BRAVIA X85L 4K HDR Full Array LED TV (75”, 65”, 55”)
  • BRAVIA X80L 4K HDR LED TV (85”, 75”, 65”, 55”, 50”, 43”)
  • BRAVIA X75WL 4K HDR LED TV (75”, 65”, 55”, 50”, 43”)

CENA A DOSTUPNOST

Mnoho podrobností o ceně a maloobchodní dostupnosti v současné době nemáme. Informace se dozvíme ještě letos, ale budeme si zkrátka muset ještě chvíli počkat.