Japonská společnost Sony včera představila svůj nový vlajkový smartphone Xperia 1 V, jímž cílí převážně na fotografy, a to především díky novým technologiím souvisejícím se zachycováním obsahu. Kromě toho se ale pyšní výkonným čipsetem, displejem o vysokém rozlišení nebo parádní výdrží baterie.

Ještě než si podrobněji rozebereme kamerovou výbavu se zaměřme na design. Letošní novinka je velice podobná svému předchůdci, nicméně nyní jsou všechny senzory na zadní straně umístěné v kamerovém modulu, díky čemuž se záda zdají být čistší a elegantnější. Ve zmíněném ostrůvku najdeme trojici fotoaparátů spolu s bleskem.

Zatímco předchozí model disponoval 12Mpx hlavním snímačem, Xperia 1 V konečně sází na vyšší rozlišení – 48 Mpx. Senzor jako takový je přitom zhruba 1,7krát větší. Součástí výbavy je také 12Mpx teleobjektiv s optickým zoomem a 12Mpx ultra širokoúhlá kamera. Výrobce v tiskové zprávě láká na zlepšení v oblasti pořizování snímků v prostředích se slabým osvětlením, což ve finále přinese fotografie s minimem šumu a širším dynamickým rozsahem.

Sony dále láká na technologie jako Real Time AF, jež se stará o automatické zaostřování, nebo Real-time Eye AF, která umí sledovat oči v reálném čase, Dále výrobce slibuje širokou paletu barevných předvoleb a schémat nebo vysokorychlostní sériové snímání až 30 snímků za sekundu.

Xperia 1 V má co nabídnout i v dalších svých aspektech. Přední strana je osazená 6,5palcovým OLED displejem využívajícím vysoké rozlišení 4K, které se stále u řady dnešních vlajek jen tak nevidí. Chráněn je navíc sklem Gorilla Glass Victus 2. Zážitky při sledování filmů pak mají obohatit reproduktory, jejichž zesilovač zlepšuje šíření a hloubku zvuku a rozsah nízkých a vysokých frekvencí, od čehož Sony slibuje dynamičtější a čistší zvuk.

Jak už se dříve spekulovalo, pod kapotou smartphonu najdeme výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2, který poskytuje vynikající mezigenerační skok oproti Snapdragonu 8 Gen 1 nacházejícím se v loňském modelu.

Baterie o kapacitě 5 000 mAh pak má zajistit až 30 hodin nepřetržitého přehrávání videa, takže výlety do přírody za účelem fotografování by ani na sluníčku neměly představovat z hlediska výdrže sebemenší problém. Menším zklamáním pro nedočkavce může být maximálně 30W výkon nabíjení kabelem, který smartphone nabije do poloviny kapacity zhruba za půl hodiny. Zato ale Sony hlásá, že si baterie po třech letech udrží nejméně 80 % své maximální kapacity. Potěší i možnost dobíjet bezdrátově.

Mezi další klíčové parametry patří stupně krytí IP65 a IP68 nebo přítomnost NFC a 3,5mm jacku.

CENA A DOSTUPNOST

Xperia 1 V bude k dispozici koncem června za přibližně 34 990 Kč. K dispozici bude v černé, platinově stříbrné a khaki zelené barvě.

Předobjednávky modelu Xperia 1 V budou zahájeny 5. 6. 2023. Zákazníci, kteří si od 5. 6. 2023 předobjednají telefon Xperia 1 V, budou mít po omezenou dobu nárok na nejnovější bezdrátová sluchátka Sony WH-1000XM5 s potlačením okolního hluku, která obdrží při nákupu (v hodnotě 9 999 Kč).