Qualcomm již delší dobu pracuje na novém vlajkovém čipsetu pro smartphony s Androidem, které posunou hranice výkonu na ještě vyšší úroveň. Od začátku února, kdy odstartovala masivní vlna spekulací a úniků souvisejících se Snapdragonem 8 Gen 3, jsme se mohli dozvědět řadu podrobností o tom, co konkrétně se zlepší. Nejnovější tvrzení známého leakera nasvědčuje tomu, že se nedočkáme pouze výrazného skoku ve výkonu CPU.

Mobilní hraní vyžaduje stále náročnější a náročnější hardware, přičemž výkonný procesor není jediným faktorem, jenž ovlivní výsledný zážitek z hraní. Důležitý je také výkon grafického jádra, na které se v případě smartphonů často zapomíná, ale při hraní náročnějších titulů na něm zásadně závisí počet vygenerovaných snímků.

Aktuální Snapdragon 8 Gen 2 přinesl se svým GPU označeným jako Adreno 740 podporu ray-tracingu a 25% zvýšení výkonu ve srovnání s předešlou generací. Snapdragon 8 Gen 3 ale údajně povznese výkon GPU ještě výš.

Jak na čínské sociální síti Weibo uvedl renomovaný leaker Digital Chat Station, Snapdragon 8 Gen 3 by mohl přinést až o 50 % rychlejší grafické jádro, které by mu dokonce mohlo dát ambice předehnat čip Apple A17. Ten ale bude naopak s nejvyšší pravděpodobností lepší ve výkonu CPU (svůj podíl si na tom vezme i použití modernějšího 3nm procesu).

Snapdragon 8 Gen 2 byl vypuštěn loni v listopadu, ale podle dřívějších úniků se počítá s tím, že Qualcomm letos vydá Snapdragon 8 Gen 3 o něco dříve. Možná se jej tedy dočkáme již v říjnu. Jeho specifikace jsme dopodrobna popisovali v samostatném článku.