Většina vlajkových smartphonů letošního roku využívá vlajkový čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, který si zakládá na poskytnutí vysokého výkonu bez větší náročnosti na baterii. Podobnou energetickou efektivitu by si měl údajně zachovat i jeho nástupce, ale zato bude ještě rychlejší, což se bude hodit například milovníkům hraní nebo lidem, kteří na svém smartphonu či tabletu využívají třeba střihačské nástroje.

Informaci o tom, že Snapdragon 8 Gen 3 bude energeticky stejně náročný jako Snapdragon 8 Gen 2, přináší známý leaker Ice universe. K tomu dodává, že chystané SoC nabídne osm jader v konfiguraci 1 + 5 + 2 a grafické jádro Adreno 750, jež mělo být značně vylepšeno. Kromě toho můžeme počítat i s 10MB L3 cache, což představuje 2MB zlepšení oproti současnému čipu.

Bohužel, informace o frekvencích leaker k dispozici nemá. Dříve se však objevilo několik různých spekulací, které zmiňovaly až 3,7GHz takty. Jiné úniky ale zase zmiňovaly maximální 3,4GHz frekvenci, a tak není úplně jasné, čemu věřit. Ve hře je však varianta, že ona vyšší frekvence náleží přetaktované variantě, jež bude znovu exkluzivní pro zařízení od Samsungu.

Ice universe na závěr uvádí, že Snapdragon 8 Gen 3 bude úžasný čipset. Podle dřívějších zvěstí by měl dorazit dřív, než je obvyklé, tedy někdy před listopadem tohoto roku. Konkrétní datum vydání jsme ale zatím nespatřili.