Jako druhý event Apple v tomto roce samozřejmě každoroční vývojářská konference přinesla nespočet nových informací, tentokrát především o iOS 15.

IOS 15

Craig Federighi začal konferenci ohlášením nové verze operačního systému iOS, která do veřejné bety vstoupí v červenci a oficiálně vyjde na podzim.

Hlavními čtyřmi body, na které se Apple s aktualizací zaměřil, bylo zůstání ve spojení, používání inteligence, hledání zaměření a prozkoumávání světa.

FACETIME

Oblíbený zprostředkovatel videohovorů zařízení Applu dostane s novou verzí systému řadu znatelných vylepšení.

Za prvé je to vylepšení kvality potlačení okolního hluku, které bude nově vypínatelné a mnohem efektivnější.

Za druhé stojí za zmínku vylepšený zvuk. S kompatibilním setupem totiž budou hlasy vašich přátel znít, jako by opravdu vycházely z jejich úst, a ne vašeho reproduktoru.

Třetí novinkou je portrétový mód, který vlastně ani není novinkou; už teď ho totiž najdeme v aplikaci kamery. Jde v podstatě jen o hezké rozmazání pozadí.

Díky linkům bude také možné, aby se do vašich hovorů připojovaly android zařízení nebo počítače s Windows, bohužel ale jen s pomocí prohlížeče.

Kolekci znatelných vylepšení uzavírá asi to nejužitečnější; možnost společného sledování videa. Zatím bude podporováno Disney+, TikTok, Hulu i HBO Max. 

Přečtěte si také: Apple zadává exkluzivní objednávku na SiP čipy pro iPhone 16

MÓD SOUSTŘEDĚNÍ

Nově si budete moct vytvořit několik kolekcí aplikací, které se na vašem zařízení budou či nebudou zobrazovat podle toho, kterou z kolekcí máte aktivovanou.

Od školy či práce vás tak nemusí odrazovat barevné ikony sociálních sítí.

Kromě těchto kolekcí jde navíc ještě seskupovat méně důležité notifikace, které by se vám pak zobrazovaly v předem určené časy.

ŽIVÝ TEXT

iOS bude nově umět rozpoznávat text na fotkách, abyste ho pak mohli jednoduše přeložit či copypastnout.

APPLE WALLET

Aplikace peněženky od Apple se s aktualizací také výrazně vylepší. V některých hotelech budete moci k otevírání pokojů otevřít svůj telefon.

Testuje se také zakomponování řidičského průkazu do aplikace. Ten by pak mohl sloužit jako doklad totožnosti tam, kde je potřeba.

Žádná ze dvou zmíněných novinek se ale do Česka v dohledné době nedostane.

APPLE MAPY

Aplikace map od Apple dostává doslova úplně nový rozměr; nově nabídne 3D výškové mapy i modely zástavby, aby vás mohly městem vést spolehlivěji, a třeba při řízení bylo ještě více zřetelné, kdy a kam přesně zahnout.

Apple si také bere inspiraci z Google map a pomocí skenování okolních budov vám poradí, kterým přesně směrem se vydat.

Přečtěte si také: iOS 18 bude největší aktualizací Applu, bude obsahovat pokročilé AI funkce

 AIRPODS

True wireless sluchátka od Apple se novinkám také nevyhnula. Nově budou fungovat s aplikací Find My, a to i když jsou v krabičce.

Zakomponují také to dříve zmíněné vylepšené audio u videohovorů.

AirPods Pro pak ještě k tomu dostávají mód konverzace, který zeslabí okolní zvuky, když z někým mluvíte „face to face“.

 IPAD OS

iPady dostanou konečně widgety, budou se podobat těm, které známe z iOS, jinak jsme se ale mnoha významných změn nedočkali. Těch menších bylo ale hned několik:

  • Knihovna aplikací míří z iOS na iPad OS
  • Přichází řada zlepšení multitaskingu na zařízení
  • Aplikace poznámek nově umožní označovat ostatní členy, kteří na dokumentu spolupracují
  • Celý systém bude disponovat překládáním a přibude aplikace pro překlad přímé řeči

DALŠÍ NOVINKY

Posledním velkým tématem byla bezpečnost. Apple bude limitovat viditelnost vaší IP adresy na webu a přehled využívání kamer, mikrofonu, kontaktů a dalšího jednotlivými aplikacemi vám pomůže odchytit programy s případným nekalým záměrem.

Siri pak navíc bude fungovat přímo na telefonu, takže zvuk z vašeho mikrofonu neopustí zařízení. To znamená vyšší bezpečnost, lepší zabezpečení a rychlejší odpovědi.

Výše zmíněné novinky samozřejmě nejsou ani zdaleka jediné, které jsme se dozvěděli. Siri míří na zařízení třetích stran, Watch OS a Mac OS dostanou také aktualizaci. Zkrátka toho bylo opravdu hodně, a my se snažili vybrat to nejpodstatnější.