Apple je sice znám hlavně pro své špičkové smartphony, ale v současné době připravuje jeden velice ambiciózní projekt, který by mohl zasáhnout řadu lidí i mimo jeho běžnou cílovou skupinu. Je jím AR/VR headset pro nejnáročnější uživatele, o němž se už diskutuje léta letoucí a v letošním roce by měl už konečně vyjít. Je však otázka, zda je to vlastně vůbec pozitivní.

Podle nejnovější zprávy serveru Financial Times nejsou designéři náhlavní soupravy s jejím letošním datem vydání vůbec spokojeni. Uvnitř společnosti mělo proběhnout vícero sporů kvůli tomu, že generální ředitel Tim Cook moc tlačí na pilu a chce headset uvést na trh co nejrychleji, aby Apple nedohnala konkurence – třeba Samsung nebo Google.

Kvůli spěchu bude nutné soupravu vydat jako zařízení podobné lyžařským brýlím, jež bude zaměřené primárně na virtuální realitu. Uživatelům dovolí sledovat trojrozměrná videa, účastnit se hovorů přes FaceTime za použití virtuálních avatarů nebo provádět interaktivní cvičení.

Cookovi podřízení si však produkt představovali spíše jako lehké AR brýle, které by po dalších letech vývoje poskytly podobnou paletu funkcí jako plně vybavené VR brýle. Jediné, co by k tomu podle všeho potřebovali, je čas. V takovém případě by tedy zařízení nejspíš dorazilo ještě o dalších několik roků později (momentálně už je prý v aktivním vývoji sedm let).

Čas je ale právě to, co Cook evidentně rozdávat nechce. Další ranou pro designéry je navíc i postoj provozního ředitele Applu Jeffa Williamse, který s generálním ředitelem společnosti souhlasí. V rozhovoru pro Financial Times hovořili bývalí inženýři, jež na headsetu dříve pracovali, o „velkém tlaku na dodání“.

I přes Cookovo popohánění je vydání headsetu znovu posunuto, tentokrát ale o měsíc. Dříve se totiž počítalo s vydáním během vývojářské konference WWDC, avšak pozdější zprávy známého insidera Marka Gurmana nasvědčují tomu, že si budeme muset počkat až do června.

Headset jako takový se bude pyšnit výkonným čipem M2, vysokokapacitní operační pamětí, obrazovkami s bezkonkurenčním rozlišením a systémem xrOS. Podle všeho se dočkáme i řady senzorů a kamer rozmístěných napříč celým zařízením.

Špičková výbava však vyústí v nemalou cenovku, která by se mohla klidně pohybovat i kolem 3 000 dolarů, což v přepočtu představuje 66 600 Kč.