Tchajwanské TSMC je ve výrobě mikročipů gigantem, kterého nelze jednoduše dohnat. Samsung se o to ale pokouší, přestože ovládá pouze 17 procent trhu, zatímco TSMC pokryje 53 procent.

Samsung hodlá postupně zlepšovat svou pozici. Ve zprávě o financích za třetí kvartál tohoto roku firma zmiňuje ztrojnásobení produkce mikročipů do roku 2026. Dosáhnout toho má expanzí výrobních kapacit v jihokorejském Pchjongtcheku i možnou továrnou na území USA. Konkrétně jde o plán stavby nové výrobny v Texasu za 17 miliard dolarů (asi 377 mld. Kč či 15 mld. euro), který je podle zmíněné zprávy blízko realizaci.

Plány na americkou továrnu má i TSMC. Jeho arizonská odnož totiž zajišťuje prostředky, jejichž plánovaný způsob použití zatím nebyl zveřejněn, tedy kromě vágních „obecných korporátních využití“. Zatím jde o 4,5 miliardy dolarů (100 mld. Kč či 4 mld. euro). V zákulisí se mluví také o tom, že se TCMC spojí se Sony a společně budou budovat továrnu v USA.

TSMC minulý týden také v areálu výrobny čipů 5nm architektury bojovalo s požárem vzniklým při konstrukci místní vodárny. Incident se ale do produkce nepropíše.

TSMC také nejspíš plánuje další zdražování. Šlo by konkrétně o méně než desetiprocentní zvýšení cen počínaje začátkem příštího roku.

V té době bude také Samsung spouštět masovou produkci svých 3nm čipů. Ty budou nabízet o 35 % lepší výkon a 50% zlepšení úspory energie oproti 7nm LPP protějškům. Otázkou ale zůstane, jak si povedou v porovnání s 3nm čipy TSMC.

Vidět v této oblasti takový konkurenční boj je pro zákazníky dozajista výhodné, obě společnosti to bude nutit dostávat na trh ty nejpokročilejší technologie. Samsung se rovnocenným rivalem TSMC pochopitelně nestane přes noc, je ale příjemné vidět toto snažení.