Samsung má v posledních týdnech jeden velký problém; ukázalo se, že jeho služba pro optimalizaci her omezuje i výkon aplikací, jako je TikTok či Instagram. Toto omezování přitom nejde běžným způsobem vypnout, a tak jste uzamčeni daleko od plného výkonu mobilu, který jste si koupili.

Dá se čekat, že se bude společnost snažit co nejdříve vydat aktualizaci potírající tento problém, a něco podobného se už teď děje v Jižní Koreji. Poslední aktualizace v seznamu změn schovává i „odstranění prvotní limitace procesoru a grafického čipu u aplikací“ a „možnost obejít optimalizační službu“.

Jak přesně tyto novinky fungují a zda třeba umožňují přímo úpravu listu optimalizovaných aplikací, nevíme. Na přesný způsob implementace si tak nejspíš budeme muset počkat do celosvětového vydání takové aktualizace.

Tu ale přitom Samsung zatím přímo neohlásil. Je tak možné, že korejská aktualizace je jen jakýmsi testem pro budoucí způsob implementace ovládání toho, zda telefon danou aplikaci bude limitovat na jejím výkonu. Limitacemi doteď firma šetřila baterii telefonu.

Telefony Samsungu z posledních čtyř let už ze svého systému vyřadil Geekbench, a tak je zjevné, že má firma pro změnu přístupu mnohem obsáhlejší důvody než jen nátlak uživatelů.