Řadu Galaxy S možná čeká velká změna. Ming-Chi Kuo, analytik světa mobilních telefonů, přinesl zprávu, že Samsung kompletně upustí od čipů Exynos a nasadí plošně pouze čipy od Qualcommu do řady Galaxy S23.

Jde o nevyrovnaný boj mezi čipy Exynos a Snapdragon. Samsung rád prosazuje svůj vlastní čip v zemích, kde si jeho nasazení může dovolit, přičemž sám ví, že nejsilnější čip od Qualcommu v některých aspektech nepřemůže. Samsung dualitu modelů provozuje už nějaký ten pátek. Oba čipy mají svá pro a proti. Snapdragon ale především vyniká ve stabilnějším chodu aplikací.

Dosud záleželo na zemi, ve které bydlíte. Jestli v České republice, ve vašem S22 by měl být čip Exynos 2200. To platí rovněž pro celou Evropu. Čip Snapdragon 8 Gen 1 v řadě S22 najdete v Severní Americe nebo třeba v Jižní Koreji.

Ming-Chi Kuo tvrdí, že Samsung si zkrátka uvědomil, že se už v příštím roce konkurenci nevyrovnají. „S23 pravděpodobně vynechá čip Exynos 2300 od Samsungu, jelikož nedokáže konkurovat SM8550 (možná Snapdragon 8 Gen 2) ve všech aspektech,” napsal Kuo na svůj profil na Twitteru.

Samsung pracoval na Exynosu 2200 společně s AMD. Ale i přes dlouhou spolupráci si příznivci Samsungu stěžují na špatný výkon her na tomto čipu. Někteří zákazníci si dokonce přijdou ochuzeni od majitelů S22 s čipem od Qualcommu.

Ještě jen dodáme, že ředitel Samsung Mobile TM Roh v dubnu tvrdil zaměstnancům, že pracují na čipu, který „má být unikátní pro jejich smartphony." Informace o tom, čím bude vynikat, jsou neznámé.