V únoru Samsung vydal aktualizaci nástavby One UI a uživatelé si mohli nainstalovat nejnovější verzi 5.1. S ní však kromě vylepšení přišly také problémy, a to konkrétně s baterií, jež postihly hlavně majitele smartphonů Galaxy S22 (my vás o tom informovali zde). Chybě se ale údajně nevyhnuly ani telefony řady S21 nebo skládací modely Galaxy Z Fold 4 a Galaxy Z Fold 3.

Uživatelé si po nainstalování updatu začali napříč Samsung fórem a sociální platformou Reddit stěžovat na zhoršenou výdrž baterie, která měla být způsobena hlavně systémovou klávesnicí od Samsungu. Tato příčina je nyní oficiálně potvrzena, a to thajským komunitním moderátorem fóra vystupujícím pod jménem TungjaiSupportAgent.

Klávesnice podle něj prováděla různé procesy kontroly funkcí souvisejících s nálepkami a emoji, v důsledku čehož zkrátka spotřebovávala daleko více energie, než bylo vhodné. Někteří uživatelé specificky zmiňovali až o tři hodiny kratší výdrž. TungjaiSupportAgent ve svém příspěvku vydaném před několika dny uvádí, že už byla chyba opravena v aktualizaci samotné aplikace Samsung Keyboard.

Podle serveru Sammobile ale update klávesnice nemusel vyřešit všechny trable spojené se sníženou výdrží při používání One UI 5.1. Někteří uživatelé si stále neví rady, a to i přesto, že mají nainstalovanou nejnovější verzi klávesnice. Pes tedy bude pravděpodobně zakopaný ještě někde jinde a vývojáři Samsungu se budou muset soustředit na opravu dalších chyb.