V březnovém rozhovoru pro japonský zpravodajský server ITMedia zástupci AMD prohlásili, že klidně mohlo konkurovat vlajkovému modelu od Nvidie, kterým je RTX 4090, ale neučinilo tak kvůli nepřijatelnému nárůstu ceny a spotřeby. Co kdyby se však bariéry odbouraly a současná nejvýkonnější desktopová grafická karta od AMD, Radeon RX 7900 XTX, by mohla běžet bez jakéhokoliv spotřebního limitu? Odpověď předkládá uživatel Jedi95.

Nadšenec do overclockingu v příspěvku na Redditu uvádí, že ho přesně zajímalo to, čeho by byl model Radeon RX 7900 XTX schopen, kdyby nebyl limitován svou spotřebou. Jedi95 využíval variantu ASUS TUF a pomocí speciální modifikace na hardwarové úrovni byl schopen upravovat spotřebovanou energii a odebíraný proud. Pro chlazení přitom využíval vodní blok EK Quantum Vector, jenž pracoval s chladicí kapalinou o teplotě 10 °C.

Overclocker svou grafickou kartu podrobil testům v několika různých benchmarcích, přičemž dospěl k závěru, že je bez jakéhokoli omezení schopna dosahovat i podobných výsledků jako obávaná RTX 4090. Radaeon RX 7900 XTX dosáhla téměř na hranici 700W spotřeby, nanejvýš hltala 696 W během disciplíny 3DMark Time Spy Extreme. Frekvence se pak nanejvýš dostala na 3 467 MHz, průměrně však dosahovala hodnoty 3 333 MHz.

V testu 3DMark Time Spy se povedlo „700W“ modelu od AMD dosáhnout dokonce vyššího skóre než přetaktované RTX 4090 ve Founders edici, nicméně ve zbylých úlohách (Time Spy Extreme, Port Royal a Speedway) už zaostával.

Pokud by AMD vydalo grafickou kartu postavenou na současné architektuře RNDA 3 s cílem konkurovat RTX 4090, jednoznačně by prohrávala na poli energetické efektivity a pravděpodobně by také vyžadovala propracovanější chlazení. Je ale dost možné, že do příští generace bude čipletový design tak vyladěn, že si červený tým bude moct dovolit vydat model pro nejnáročnější uživatele, který si to v benchmarcích rozdá s budoucí vlajkou od Nvidie.