Služby v poslední době blokují Rusko, nyní Rusko blokuje služby. Ruské úřady zablokovaly v zemi Facebook. Podle federálního úřadu a telekomunikačního regulátora Roskomnadzor se jedná o reakci na to, že sociální síť blokuje státní média RT a Sputnik v zemích EU, na Ukrajině a ve Velké Británii.

Facebook údajně omezil přístup i k účtům jiných mediálních organizací, což je podle Roskomnadzoru v rozporu s ruskými zákony. „Brzy se miliony Rusů ocitnou bez spolehlivých informací, zbaveny svých každodenních možností spojit se s rodinou a bez možnosti vyjádření se,“ uvádí v prohlášení prezident společnosti Meta pro globální záležitosti Nick Clegg. Budeme dělat vše proto, abychom obnovili naše služby, aby se lidé mohli i nadále spolehlivě a bezpečně vyjadřovat,“ pokračuje.

Není to poprvé, kdy Roskomnadzor omezil přístup k Facebooku. Po invazi Ruska na Ukrajinu požádal regulátor společnost Meta, aby přestala ověřovat fakta zveřejněná čtyřmi státními médii a odstranila štítky, které byly na jejich příspěvky aplikovány. Společnost to však odmítla.