Další série grafických karet z dílen Nvidie se nejspíš dočkáme v druhé polovině tohoto roku, už teď se ale dozvídáme o sérii některé zajímavé informace. Třeba to, že by karta třídy XX90 z nové série měla disponovat celkovým výkonem 600 W.

To, že se jako první dozvídáme výkon karty, není zvláštní, řešení pro chlazení se totiž navrhují jako vůbec první, stačí totiž znát maximální výkon čipu a jeho umístění na desce. Samotný čip se tak může v průběhu vývoje dále měnit, řešení chlazení už to ale neovlivní.

I když se bavíme o 600 W, karta jimi pravděpodobně nebude disponovat přímo, chladiče většinou počítají s o něco větším výkonem, aby zvládnuly všelijaké operace majitelů karet, kteří z nich budou chtít vymáčknout všechno, co můžou; třeba přetaktováváním.

600W chladič bude bezpochyby pro partnery Nvidie výzvou, není ale tak nereálný, jak by si někteří mohli myslet. Už teď se totiž hojně vyskytují 480W vzduchové chladiče, jít o něco dál by tak nemělo být zvlášť velkým problémem. Nebo třeba Nvidie podobně jako AMD u vlajkových modelů přejde na vodní chlazení.

Mezi úniky padly i zmínky o 850W kartě, to je ale buď přestřelené, nebo spíše půjde o speciální model než běžnou část řady. Na další informace si ale bohužel budeme muset ještě chvilku počkat.