Už v poslední třetině tohoto měsíce bude desktopový katalog grafických karet společnosti Nvidia doplněn o další kousek, RTX 4060 Ti, který bude fungovat jako cenově dostupná volba pro méně náročné hráče a tvůrce obsahu. Zatímco její nejdůležitější parametry už známe, a dokonce víme, že dorazí ve dvou variantách, nyní zase můžeme pracovat s novými údaji – výsledky uniklého testu.

Server WCCFTECH upozornil na výskyt tohoto modelu v databázi benchmarku Geekbench, na němž byla podrobena CUDA testu. Díky tomu, že známe celkový počet bodů, kolik karta dostala, můžeme zhruba demonstrovat její výkon bez použití DLSS či dalších technologií srovnáním s jinými modely od Nvidie, například těmi z minulé generace Ampere.

Pravděpodobně nejdůležitější je zaměřit se na výkonnostní rozdíl mezi RTX 4060 Ti a její předchůdkyní, RTX 3060 Ti. První jmenovaná karta v nově uniklém testu získala 146 170 bodů, zatímco starší grafika dosahovala v průměru na skóre v rozmezí 125–130 tisíc. Když tedy budeme v případě RTX 3060 Ti počítat s něčím kolem 128 tisíc, dospějeme k závěru, že její nástupce bude lepší zhruba jen o 14 %. Nebudeme lhát, nejedná se o bůhvíjak velký skok.

Nvidia tedy bude patrně opět spoléhat na další lákadla, jako je zmíněné DLSS, s nímž lze u karet nové generace Ada Lovelace dosahovat výrazně dokonalejších výsledků, zlepšené schopnosti v ray-tracingu, novou generaci enkodéru NVENC nebo podpora kodeku AV1.

Nvidia GeForce RTX 4060 Ti se bude prodávat ve variantách s 8GB a 16GB pamětí technologie GDDR6, nicméně ona druhá jmenovaná údajně dorazí až v červenci. Co se týče dalších specifikací, počítat můžeme u obou konfigurací s osekaným čipem AD106, jenž disponuje 4 532 CUDA jádry a 32MB L3 cache.

Karta má podle dřívějšího úniku dorazit jeden den před konkurenčním Radeonem RX 7600, tedy 24. května.