I v pondělí jsme zpátky s novým Stručně ze světa technologií. Space X nadokovala znovupoužitý Crew Dragon s ISS a ukázka výkonu mobilního procesoru Intel Core i9 série Tiger Lake-H.

OCULUS QUEST 2 DOKÁŽE HRÁT PC VR HRY BEZDRÁTOVĚ

Headset Oculus Quest 2 pro virtuální realitu dosud při hraní her z počítače spoléhal na připojení kabelem, ale s novou aktualizací bude nově možné zařízení k počítači připojit bezdrátově. Abyste funkci využili plně, pochopitelně budete potřebovat rychlou WiFi.

Oculus i nadále upozorňuje, že připojení kabelem nabízí lepší kvalitu obrazu, a navíc headset při hře dobíjí.

Přečtěte si také: Intel rozšiřuje 14. generaci desktopových procesorů: Přichází 65W a 35W modely

GEFORCE RTX 3080 TI PŘIJDE V KVĚTNU/MÁJI

Jak to tak vypadá, NVIDIA v květnu/máji konečně představí kartu RTX 3080 Ti, o které se spekuluje už od začátku roku. Původně nejspíš uvolnila výrobní kapacity slabší kartě RTX 3060 představené v únoru.

Společně s datem vydání unikly i první benchmarky. Ty neobyčejně pocházejí z těžby Etherea, při které by měla karta zvládat hashovací rychlost 118,9 Mh/s, což je skvělý výsledek. S největší pravděpodobností bude ale těžba při vydání karty blokována.

Podle spekulací bude mít 3080 Ti 12 GB GDDR6X paměti, 10 240 CUDA jader a cenovku 999 dolarů (asi 21 500 Kč).

SPACEX S ISS NADOKOVALA ZNOVUPOUŽITÝ CREW DRAGON

Soukromá společnost SpaceX podruhé donesla astronauty na mezinárodní vesmírnou stanici; tentokrát raketou i modulem pro posádku, které se do vesmíru již podívali. Mise Crew-2 na oběžnou dráhu vynesla 4 astronauty ze tří různých vesmírných agentur: NASA, ESA a JAXA.

SpaceX bude na vesmírnou stanici vynášet nejen americké astronauty minimálně do roku 2023, do kterého má už teď lety naplánovány.

Přečtěte si také: Procesor Intel Core i9-14900KS CPU zřejmě spatřen naživo. Podívejte se na uniklou fotku

APPLE ČELÍ ŽALOBĚ KVŮLI TLAČÍTKU „ZAKOUPIT“ NA ITUNES

Apple čelí žalobě kvůli tlačítku „zakoupit“ na iTunes. Podle obžaloby je zavádějící, protože obsah, který kupujete, může být z platformy odstraněn. Podobnému obvinění čelí i Amazon se svým Prime Video.

Apple argumentuje tím, že by si „žádný rozumný zákazník“ nemyslel, že jím koupený obsah zůstane na platformě dostupný napořád.

INTEL NASTIŇUJE VÝKON TIGER LAKE-H PROCESORŮ SCÉNOU Z HITMAN 3

Výkon mobilní varianty procesoru Core i9 od Intelu vypadá z benchmarků velmi dobře. Ukázka ze hry Hitman 3 po většinu času nespadla pod 220 FPS.

K ukázce ale musíme být skeptičtí, zaprvé totiž měl k sobě procesor s největší pravděpodobností parťáka v podobě grafické karty, a zadruhé se jedná o relativně nenáročnou scénu.