Strategické partnerství AMD a Samsungu uzavřené v roce 2019 přineslo první ovoce. Ředitelka AMD Lisa Su oznámila na tiskové konferenci v rámci veletrhu Computex, že společně se Samsungem pracují na vývoji nové generace mobilního čipu Exynos.

„Další oblastí, kde potkáte RDNA 2, budou výkonné mobilní telefony. S radostí oznamujeme, že další mobilní SoC (Systém na čipu – pozn. red.) od Samsungu dostane naši grafiku, a tím pádem i podporu technologií jako ray tracing nebo variable rate shading,“ oznámila Lisa Su. 

Ray tracing asi není třeba dlouze představovat. Tato technologie bývá zmiňována nejčastěji v souvislosti s konzolemi, respektive hrami nové generace. Ray tracing dokáže velmi realisticky simulovat rozličné optické efekty, jako jsou odrazy, lom nebo rozklad světla. Variable rate shading je pro změnu technika optimalizace výkonu. Obraz se – zjednodušeně řečeno – rozdělí na sektory a těm se následně určí priorita, podle níž se určuje kvalita shadingu. 

Přečtěte si také: Samsung útočí na střední třídu plnou palbou - Galaxy A52 a A52 5G

Prvním čipem s RDNA 2 by měl být spekulovaný Exynos 2200, který je ovšem určen pro notebooky a tablety. Prvních zařízení značky Samsung s integrovanou grafikou od AMD bychom se měli dočkat v druhé polovině tohoto roku. V roce následujícím by se teoreticky mohly na trhu objevit i první mobily s RDNA 2. Samsung by tak získal díky AMD šanci dohnat náskok Applu, jehož mobilní procesory okupují první příčky benchmarků. 

Na stejné architektuře jsou postaveny například grafické karty řady Radeon RX 6000 nebo GPU v konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Brzy najdeme grafické karty na bázi RDNA 2 také ve vozech Tesla Model X a Model S, výpočetní výkon by se měl pohybovat na úrovni PS5 (10 TFLOPS). Konkrétní parametry ovšem šéfka AMD neprozradila.