LG letos sice skončila s mobily, to ale neznamená, že se jako společnost dále nevyvíjí. Nově předvedla svůj první herní laptop. Ten nese chytlavé jméno UltraGear 17G90Q a je diametrálním vychýlením od dosavadních „Gram“ notebooků s důrazem na lehkou váhu.

Disponovat bude procesorem jedenácté generace série H, grafickou kartou RTX 3080 Max-Q a 16 GB či 32 GB RAM společně s terabajtovým SSD.

S těmito parametry by hry na 17,3" FullHD displeji neměly ztrácet na kvalitě. Některé kompetitivní tituly by dokonce mohly využít obnovovací frekvenci 300 Hz.

Vzhledem k tomu, že se jedná o herní zařízení, nechybí ani RGB podsvícená klávesnice. Mezi další užitečné funkce se zařadí třeba čtečka otisků prstů, čtyři reproduktory či 1080p webkamera.

Rozhodně nezklame ani selekce portů. Z levé strany najdeme dva Thunderbolt 4 konektory a zprava jack pro sluchátka, čtečku microSD karty a dva USB 3.2 porty. Na zadní straně se pak nachází HDMI, ethernet a napájecí konektor.

Oproti předešlým lehkým zařízením LG je váha UltraGearu výrazná; má 2,7 kg. Nutné je ale konstatovat, že řada podobných notebooků se třem kilogramům přibližuje ještě více.

Otázkou je, proč LG nepočkalo na očekávané brzké vydání nové generace procesorů Intel, brzy by tak mohlo za konkurencí zaostávat.

Navíc, ačkoli zatím neznáme cenovku, vzhledem k tomu, že bude laptop nejspíš dostupný pouze s RTX 3080, nebude startovací cena rozhodně nízká. Přitom osud tohoto notebooku záleží právě na ní.