V úterý Google vydal první beta verzi svého chystaného operačního systému Android 13. Dříve byly dostupné pouze verze vývojářské, zvané také Previews. Mohli bychom se dočkat jedné bety měsíčně, dokud v srpnu nebo září nebude představena konečná verze.

CO NOVÉHO ANDROID 13 NABÍDNE?

Dříve jsme se mohli dozvědět pár zajímavostí, které systém nabídne. Třeba nastane konec otravných oznámení, jelikož nainstalované aplikace si prvně budou muset zažádat o povolení k zasílání notifikací. Kromě toho se vylepšuje i zvuková stránka systému, přibyde třeba podpora Bluetooth LE audia s vysoce kvalitní reprodukcí zvuku nebo kompatibilita s technologií MIDI 2.0, jež umožní připojení složitějšího příslušenství, kupříkladu některých nástrojů či mixážního pultu.

V nové betě se dokonce nachází funkce, která aplikace přinutí specifikovat své požadavky na oprávnění. Nebude tedy žádat jen o přístup k médiím, ale rovnou k jednotlivým částem, třeba k videím, obrázkům nebo zvukům. Cílem je samozřejmě donutit appky, aby si žádaly pouze o to, co skutečně k fungování potřebují.

JAK BETU NAINSTALOVAT?

K tomu, abyste se stali součástí testovacího programu, budete potřebovat telefon Google Pixel minimálně čtvrté řady. Následně se stačí přihlásit na webu přes účet Google, s nímž je spojeno ono podporované zařízení. Poté si stačí rozkliknout text s kompatibilními telefony a uvidíte svůj Pixel.

Do 24 hodin od přihlášení obdržíte aktualizaci, kterou si jednoduše nainstalujete. Dávejte si ale pozor, zatím není možné se vrátit k veřejné verzi bez vymazání všech dat z interního úložiště. Google však uvedl, že později umožní klasický roll back se zachováním dat. Pamatujte však, že beta verze operačních systémů nemusí být stabilní a mohou obsahovat řadu chyb.