Na Indianovi jste se mohli nedávno dočíst o tom, že redmondský gigant Microsoft plánuje propustit tisíce zaměstnanců. Vše teď získává jasnější obrysy. Čerstvě se dozvídáme, že firma uzavřela oddělení HoloLens a Windows Mixed Reality, a to podle dostupných informací už nadobro. Tento krok je v současné době více než překvapivý, vzhledem k tomu že, většina konkurence pracuje na nějaké formě produktu využívajícího právě virtuální nebo rozšířenou realitu.

Brýle HoloLens měly dlouhodobě maximální prioritu. V roce 2017 byla zakoupena společnost AltSpaceVR a v průběhu let bylo uzavřeno několik partnerství s výrobci počítačů za účelem vytvoření headsetů pro rozšířenou realitu. Je ale pravdou, že nic z toho ve výsledku rozšíření na trhu nepomohlo a firma tak ve srovnání s takovým HTC Vive nebo Oculusem od Facebooku (dnešní Mety) vždy výrazně zaostávala.

Zmíněná společnost ALTSpaceVR bude uzavřena v březnu. Jedinou divizí, kterou si Microsoft zatím ponechal, je Microsoft Mesh. Tato divize má do platformy Teams zakomponovat právě funkce využívající rozšířenou realitu. Uvidíme, jak dlouhý život tento projekt čeká...

Mnohými je odchod společnosti z VR a AR světa vnímán pozitivně. Zejména kvůli již zmíněným neúspěchům s HoloLens, které byly oznámeny už v roce 2015. Kromě velmi dobře vypadajících demoverzí hry Minecraft a pár dalších ukázek jsme nedostali v podstatě nic v praxi využitelného. Příkladem je například kontrakt s americkou vládou, ze kterého sešlo kvůli technickým nedostatkům brýlí. Žádná jiná zakázka podobného rozsahu od té doby nepřišla a i proto se tak mohla firma rozhodnout pro zrušení veškerého vývoje v tomto oboru.

Z Microsoftu má být něco mezi 10 až 12 tisíci zaměstnanci. To představuje zhruba 5 procent celkové pracovní sily firmy. Ke konci roku 2022 (před začátkem propouštění) měla společnost 221 tisíc zaměstnanců. Toto celé přichází v těžké době, kdy prakticky všechny technologické společnosti propouští zaměstnance. Kromě strachu z blížící se recese se jedná také o pomyslný následek doby covidové, kdy firmy extrémně nabíraly. Takový Amazon propustí dokonce 18 tisíc lidí, Google pak kolem 12 tisíc. Apple přestal nabírat nové a tak dále. Vyslovená rušení projektů a uzavírání oddělení ale zatím z těchto větších jmen oznámil pouze Microsoft.

Co si o současné situaci v technologické světě myslíte vy?