Moment, na který řada technologických nadšenců dychtivě čekala několik měsíců, konečně nadešel. Google na akci I/O představil svůj první skládací smartphone Pixel Fold, který je svým designem i výbavou cílen na náročnější uživatele. Tomu bohužel odpovídá i cena, která vůbec není malá.

Když je Pixel Fold složený, na první pohled přímo zepředu nebo zezadu jej od jiných smartphonů nerozeznáte, nicméně jakmile jej otevřete, dostanete přístup k 7,6palcovému displeji. Mezi klasickou a touto rozměrnou obrazovkou můžete střídat v závislosti na typu práce, kterou zrovna potřebujete vykonat. Displeji navíc nechybí ani vyladěná softwarová podpora, jež zážitek z používání posune na ještě vyšší úroveň, například díky možnosti rozdělení obrazovky na dvě poloviny. Chová se zkrátka jako malý tablet.

Kamenem úrazu skládacích smartphonů často bývá pant, nicméně Google je přesvědčen, že Pixel Fold disponuje tím nejodolnějším pantem mezi smartphony dostupnými v USA, Německu, Japonsku a Velké Británii. Právě tyto země jsou jediné, kde se bude Pixel Fold oficiálně prodávat.

Pixel Fold je vybaven 48Mpx hlavním fotoaparátem, jemuž nechybí optická stabilizace obrazu. Doprovází jej 10,8Mpx ultra širokoúhlá kamera a 10,8Mpx teleobjektiv, který umožňuje pětinásobný optický zoom. Kamery pak najdeme jak u vnějšího displeje, tak i u toho vnitřního.

Pod kapotou Pixel Fold skýtá čip Tensor G2 a pohodlný multitasking zajistí 12GB operační paměť typu LPDDR5. Google opravdu překvapil s baterií, jejíž kapacita dosahuje hodnoty 4 821 mAh, v důsledku čehož se uživatelé mohou těšit až na 72hodinovou výdrž v režimu extrémní úspory energie. Při běžném používání ale smartphone vydrží více než den, což je rovněž úctyhodný výkon.

CENA A DOSTUPNOST

Pixel Fold je v Německu dostupný k předobjednání za 1 899 eur (44 500 Kč v přepočtu) v 256GB variantě, zatímco za 512GB model zaplatíte dokonce 2 019 eur (47 300 Kč v přepočtu). Obě konfigurace lze pořídit v černé barvě, nicméně „porcelánovou“ barvu můžete mít pouze u 256GB verze.

ZÁVĚR

Mezi nevýhody se mohou kromě ceny také řadit opravdu široké rámečky kolem vnitřního displeje. Na Pixel Fold v celé kráse se můžete podívat v upoutávce níže. Líbí se vám?